Beograd krajem godine dobija poziv za kandidaturu za prestonicu kulture

Beograd će krajem godine dobiti poziv i uputstvo da formalno predloži projekat kandidature za evropsku prestonicu kulture, a Evropska komisija odlučiće 2015. koji gradovi će imati tu titulu od 2020. godine.

Predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Beograda za evropsku prestonicu kulture Aleksandar Peković rekao je agenciji Beta da je novim pravilnikom predviđeno da gradovi država koje nisu članice EU mogu da budu evropske prestonice kulture svake treće godine.

Prema tom pravilniku, svake godine za evropsku prestonicu kulture biće proglašena dva grada zemalja članica EU, dok će svake treće tu titulu imati i jedan grad u državi sa statusom kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU, rekao je Peković.

On je rekao da je 16. aprila u Strazburu Evropski parlament verifikovao odluku koja i državama kandidatima za članstvo EU omogućava da predlažu svoje gradove za evropske prestonice kulture.

– Time je ozvaničena potvrda napora da Srbija prvi put bude učesnik najznačajnijeg poduhvata u oblasti kulture – rekao je Peković i dodao da titula prestonice kulture snažno utiče na razvoj turizma, zapošljavanja, kulturnih potencijala i društva uopšte.

Projekat kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture „Beograd 2020″ započet je 2008. godine, a dve godine kasnije Generalni direktorat za kulturu Evropske komisije počeo je pripremu nove odluke o kandidaturama od 2020, kojom je omogućeno da učestvuju i zemlje

van EU.

Članovi Odbora za kandidaturu Beograda na direktnim konsultacijama koje su se odvijale tokom tri meseca 2010. godine, predstavili su potencijale Beograda, Srbije i regiona, zastupajući ideju da i zemlje koje nisu članice EU učestvuju u programu, jer doprinose evropskoj kulturi.

Evropska komisija 20. jula 2012. predložila je novu odluku, a predlog tog pravilnika predat je Savetu EU i Evropskom parlamentu na usvajanje. Od jeseni 2012. do aprila 2014. trajao je proces usaglašavanja amandmana, a nova odluka konačno je verifikovana 16. aprila.