Beograd obeležio rođendan pokojne soul dive Ejmi Vajnhaus

Istog dana kada je na Kemdenu u Londonu otkriven spomenik Ejmi Vajnhaus, u Beogradu je obeležen 31. rođendan tragično preminule soul dive.

U nedelju, 14. septembra u Ustanovi kulture Parobrod održano je multimedijalno veče posvećeno britanskoj pevačici, a inicijator i organizator događaja bio je glumac Žarko Stepanov, veliki poštovalac lika i dela Ejmi Vajnhaus.

O muzičkom značaju ove soul dive govorio je novinar i rok kritičar Petar Janjatović, a novinarka Danas-a i Jevrejskog pregleda Sofija Živković objasnila je način na koji je Ejmi vaspitavana i otkrila zanimljive pojedinosti iz njenog života. Aleksandar Jevremović iz udruženja EURAD (Europe Against Drugs) pričao je na koji način su problemi sa narkoticima i alkoholizmom obeležili život do sada najveće muzičke ličnosti 21. veka, dok je Milan Jovanović, urednik izdavačke kuće Darkwood, predstavio strip „Ejmi Vajnhaus”.

Voditeljka Naxi radija Ivana Drobnjaković vodila je celovečernji program posvećen umetnici, a za muzički deo bili su zaduženi pevačica Bojana Račić i bend na čelu sa džez pijanistom Filipom Bulatovićem. Kao specijalna gošča pojavila se Bojana Stamenov, koja je na oduševljenje publike izvela pesme „Rehab” i „Valerie”.

Tokom cele večeri brojni Beograđani okupljeni u Parobrodu mogli su da pogledaju i eksponate koji su prikazali pojedinosti iz profesionalnog i ličnog života Ejmi Vajnhaus.