Beograđani odbranili Mladu Bosnu: Ovacije za ekipu filma u prepunom Sava centru (FOTO GALERIJA)

Igrani film 'Branio sam Mladu Bosnu' reditelja i scenariste Srđana Koljevića a u produkciji kuće 'Košutnjak film' prikazan je sinoć u Sava centru. Večeras je na redu novosadska premijera, a od sutra će film biti u bioskopima širom Srbije. Distributer filma je Art Vista.

Dugim, gromoglasnim aplauzom i ponekom suzom, budući da je film izuzetno jak i emotivan, pozdravljena je ekipa filma „Branio sam Mladu Bosnu”. Dubokim naklonom na sceni Sava centra, reditelj i scenarista Srđan Koljević, producent Zoran Janković, zajedno sa svim glumcima zahvalili su vernoj publici koja je verovala u ovaj projekat.

Svečanu premijeru uveličalo je prisustvo velikog broja poznatih ličnosti, glumaca, reditelja, uticajnih ljudi iz sveta kulture, ali i ljubitelja istorije i idealista. Poseban ton ovom togađaju dala je činjenica da je u pitanju jedini filmski projekat kojim Srbija obeležava 100 godina od kako je izvršen Sarajevski atentat.

Projekat su podržali Filmski centar Srbije i RTS, tako da će nakon bioskopskih projekcija, ostvarenje biti prikazano na RTS-u kao serija od pet epizoda, a tom prilikom će biti prikazane i scene koje nisu viđene u filmu.

Uloge tumače naši afirmisani glumci: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević, kao i cela generacija novih glumačkih imena: Milan Marić, Miloš Đurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović…
Producent je Zoran Janković, direktor fotografije Goran Volarević, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Putniković, umetnički direktor Slobodan Terzić, masker Marinela Spasenović, a za muziku je angažovana Bilja Krstić.

 

– Mislim da je važno ispričati pozitivnu priču o uzornoj moralnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti, oslikanu u liku Rudolfa Cistlera, upravo zato što su takvi primeri retki, i zato što danas nedostaju više nego ikada. Srećan sam što su svi glumci ostvarili odlične uloge, a posebno zato što su debitanti koji su tumačili likove mladobosanaca upečatljivo doneli iskrenu čistotu zanosa i idealizma, toliko važnog za ovu priču – kaže scenarista i reditelj Srđan Koljević.