Beogradska filharmonija otvara američku turneju

Beogradska filharmonija gostovaće od 6. do 9. oktobra u američkim gradovima Čikagu, Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku, a posle američke turneje u novembru će gostovati u Nemačkoj i Švajcarskoj, najavila je danas uprava tog orkestra.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je na konferenciji za novinare da američka turneja Filharmonije treba da predstavlja novi model pravog privatno-državnog partnerstva i da je izuzetno značajna, jer otvara novu stranicu u istoriji tog orkestra, ali i
drugih ustanova.

– Srbija je imala mnogo izuzetnih pojedinaca, ali nije do te mere bila prepoznatljiva po institucijama. Na ovaj način otvara se put i drugim institucijama koje imaju potencijal, da se pokažu svetu –  rekao je Tasovac.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi rekao je da je bio impresioniran kada je čuo gde će sve orkestar nastupati u Čikagu, Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku, i dodao da će biti prisutan na sva tri koncerta osim na završnici te turneje.

– To je prava prilika za Srbiju i orkestar da pokažu Americi istinsko lice Srbije – rekao je Kirbi i dodao da će s ponosom sunarodnicima predstaviti i orkestar i Srbiju. Vršilac dužnosti direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić rekao je da će orkestar u Americi izvesti dva različita programa, a u Čikagu i Njujorku nastupa sa gostom baritonom Metropoliten opere Željkom Lučićem.

– Budžet američke turneje je oko milion dolara, a nešto manje od 20 odsto tog iznosa dalo je Ministarstvo kulture i informisanja, dok su ostatak obezbedili privatni donatori –  rekao je Krstić i dodao da će u Ameriku putovati 106 osoba od kojih su 96 članovi orkestra. Prema njegovim rečima od nastupa u Servantes holu u Klivlendu pet dolara od svake ulaznice biće uplaćeno za izradu nove biste Nikole Tesle koja je ukradena iz Srpskog kulturnog vrta u tom gradu.

On je dodao da je gostovanje u Americi izuzetan način da se jedan orkestar iz Srbije prvi put predstavi američkoj publici i prilika za nova gostovanja, pozive i kontakte koji su već usledili.

Šef dirigent Muhaj Tang rekao je da je orkestar dostigao najviši nivo i savladao remek dela klasičnog repertoara, a da će nastojati da ga sledeće godine povede na veliku turneju u Kinu.

– Orkestar je dostigao svoj vrhunac i ne bojim se sada da pokažemo kolegama iz sveta šta umemo – rekao je Tang i poručio da će Beogradska filharmonija na turneji u Americi preneti poruku prijateljsva i mira.

U Americi Beogradska filharmonija nastupiće 6. oktobra u Klivlendu, 7. oktobra u Vašingtonu, 8. oktobra u Čikagu, a turneju završava u Karnegi holu u Njujorku 9. oktobra.

Kako je najavila uprava orkestra, u Klivlendu i Vašingtonu na programu su svita „Maskarada” Arama Hačaturijana, „Ohridska legenda” Stevana Hristića i Simfonija broj dva Jana Sibelijusa.

Sa baritonom Željkom Lučićem Beogradska filharmonija u Čikagu i Njujorku izvešće delove opera Magbet i Rigoleto, a na programu su i Slovenski marš Petra Iljiča Čajkovskog i Sibelijusova Simfonija broj dva.

Od 2001. godine do danas Beogradska filharmonija dobila je 1.200 kvadratnih metara renoviranog prostora, 133 nova instrumenta, orkestar je nastupao sa 452 gostujuća umetnika, a za koncerte je prodato 353.425 ulaznica, dok je broj pretplatnih karata sa 39 za 13 godina povećan na 3.888.