Beogradska filharmonija ‘pogodila žicu’ čikaškoj publici

Beogradska filharmonija je otvorila je svoju prvu turneju po SAD veličanstvenim nastupom u Čikagu uz ovacije publike koja je na nogama dočekala dva bisa.

Kako je saopšteno iz Beogradske filharmonije, nastup pod upravom dirigenta Muhaja Tanga, uz čuvenog baritona Željka Lučića, izazvao je ovacije u punoj sali dvorane Simfonijskog centra u Čikagu, Izvođenje „Slovenskog marša” Petra Čajkovskog i odlomci iz Verdijevih opera „Magbet” i “Rigoleto” u maestralnom izvođenju Željka Lučića, podarile su publici duh evropske tradicije, a filharmoničarima užitak da se predstave sa svojim omiljenim solistom, navodi se u saopštenju.

– Posebno sam ponosan na Beogradsku filharmoniju s kojom sam nastupao poslednji put pre pet godina. Zaslužili su ovaj topli aplauz kojim ih je publika nagradila. Koncert sa njima mi je bio divan, a uzbuđenje isto kao kad nastupam u Metropoliten operi! Sa nestrpljenjem očekujem naš sledeći zajednički nastup u njujorškom Karnegi holu –  rekao je bariton koji u čuvenom Metropolitenu nastupa nekoliko sezona.

Orkestar je izveo i tehnički izuzetno zahtevnu Drugu simfoniju Jana Sibelijusa, „Grlicu” iz „Ohridske legende” Stevana Hristića i “Marš na Drinu” Stanislava Biničkog, što je naišlo na oduševljenje srpskog dela publike koja je željno dočekala i ponosno ispratila orkestar koji im je doneo zvuk njihovog doma.

Beogradska filharmonija nastavlja turneju u Severans holu u Klivlendu, potom u Muzičkom centru u Vašingtonu, a završava koncertom u Karnegi holu u Njujorku, 9. oktobra. Ovo je prva američka turneja Beogradske filharmonije u istoriji dugoj 91 godinu, a njeno predstavljanje na američkoj kulturnoj sceni kruna je dosadašnjeg razvoja te institucije i otvara novu stranicu istorije Beogradske filharmonije, navodi se u saopštenju beogradskog orkestra.