Beogradski festival igre ovog vikenda u znaku Švajcarske i Nemačke

12. Beogradski festival igre ovog vikenda upriličiće nastupi umetnika iz Nemačke i Švajcarske.

 

– Ove godine publici festivala predstaviće se ansambl ‘Visbaden – Darmštat’ koji ima odličnu reputaciju i srećan sam da već treću godinu za redom nemački umetnici učestvuju na Beogradskom festival igre. Želim da se zahvalim za ‘krv, znoj i suze’ koji organizatori prolivaju svake godine – istakao je NJ.E. ambasador Nemačke gospodin Hajnc Vilhelm na konferenciji koja je održana u Sava centru.

 

U subotu uveče ovaj ansambl će izvesti koreografiju američkog plesnog stvaraoca Ričarda Sigala “Pesme” i švedskog koreografa, miljenika beogradske publike Aleksandera Ekmana “Levo Desno Levo Desno”.

– Prvi komad je sinergija rasvete, baleta i elektronske muzike i igramo na klasičnom, normalnom baletskom podu, a Ekman je napravio koreografiju u kojoj učestvuje ceo ansambl, to je studija ljudskih pokreta i koristimo hodalice kakve se kod nas koriste u fitnes centrima – rekao je direktor i koreograf kompanije Tim Plege i dodao da je kompanija mlada i da su zbog toga veoma ponosni što su došli na festivala igre i da je svih 28 igrača doputovalo u Srbiju.

Publici će se predstaviti i Kompanija 7273 iz Švajcarske čiji je koreograf Nikolas Kantijon istakao da će se oni predstaviti komadom “Tarab”. Iza značenja ove reči krije se zanimljiva priča koja je važna i za sam nastup.

 

– Reč ‘tarab’ dolazi iz arapskog i ključni je koncept kulture ove zemlje. Odnosi se na osećajnost nastalu sinergijom muzike, poezije i duhovnosti. Cilj umetničkog pristupa jeste da stvori plesni jezik koji uvodi u vrstu hipnoze tokom izvođenja. Na sceni će se naći deset igrača koji dolaze zajedno do vrhunca, ali ne seksualnog već vrhunca emocije i samog doživljaja, a cilj je da i publiku uvučemo u taj doživljaj – naglasio je Kantijon. 

Ove godine oboren je rekord jer su u jednom danu odigrana čak tri komada, istakla je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.