Biblioteka grada Beograda i Europeana čuvaju od zaborava porodične priče iz Srbije iz perioda Prvog svetskog rata

Biblioteka grada Beograda pokrenula je aktivnosti na jedinstvenom evropskom projektu očuvanja uspomena iz Prvog svetskog rata zajedno sa Europeanom, evropskom digitalnom bibliotekom arhivom i muzejom, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka rata, objavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Biblioteci grada Beograda.

Gradska biblioteka u Novom Sadu i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” iz Čačka organizovaće ove aktivnosti u svojim sredinama.

Uloga koju je Srbija imala u Prvom svetskom ratu daleko premašuje površinu njene teritorije i broj stanovnika, a posledice ratnih sukoba imale su ogroman uticaj na našu nacionalnu i na evropsku istoriju. Uspomene iz Velikog rata, događaji i njihove posledice, žrtve i pobednici, žive u našem sećanju, a lične priče koje ih vraćaju u život zaslužuju da budu ispričane i sačuvane u Srbiji i širom Evrope.

Biblioteka grada Beograda, kao partner u projektu Europeana Awareness, zajedno sa portalom Europeana 1914-1918, daje svoj doprinos očuvanju priča iz Velikog rata i njihovoj dostupnosti širokoj javnosti. Ove dve organizacije objavile su da Europeana 1914-1918, najvažniji pan evropski onlajn izvor namenjen kulturnoj baštini, koji sakuplja izvorni materijal iz Prvog svetskog rata, organizuje dane prikupljanja uspomena. Oni će zajedno sakupiti i objaviti na internet mreži porodične priče iz Srbije iz vremena Velikog rata. Sada je pravi trenutak da ljudi iz Srbije podele svoja porodična sećanja i predmete.

Tokom dana sakupljanja uspomena u Biblioteci grada Beograda 5. i 6. decembra, u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku 12. i 13. decembra i u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu 22. i 23. decembra, eksperti iz državnih arhiva i gradskih biblioteka će na licu mesta digitalizovati porodične priče iz Prvog svetskog rata tako da mogu da budu dostupne u celom svetu, i sačuvane za buduće generacije.

Europeana 1914-1918 spaja priče sa i van linije fronta koje možda nikada ranije nisu bile ispričane van porodičnog okruženja, zajedno sa zvaničnim podacima i narodnim predanjem. Europeana je do sada održala 150 dana sakupljanja uspomena u 18 zemalja širom Evrope od 2011. godine, a Srbija će biti poslednja koja učestvuje u ovom projektu u 2014. godini.

Građani Srbije se pozivaju da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, zajedno sa pričama koje prate povezane događaje na dane sakupljanja uspomena Europeana 1914-1918 koji će biti održani u tri grada u Srbiji tokom decembra 2014. godine. Predmeti će biti digitalizovani i odmah vraćeni vlasnicima. Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupljanja uspomena, mogu da podele svoje priče preko sajta www.europeana1914-1918.eu.