Biblioteka grada Beograda pokrenula je aktivnosti na jedinstvenom evropskom projektu očuvanja uspomena iz Prvog svetskog rata zajedno sa Europeanom, evropskom digitalnom bibliotekom arhivom i muzejom, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka rata, objavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Biblioteci grada Beograda.

Gradska biblioteka u Novom Sadu i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” iz Čačka organizovaće ove aktivnosti u svojim sredinama.

Uloga koju je Srbija imala u Prvom svetskom ratu daleko premašuje površinu njene teritorije i broj stanovnika, a posledice ratnih sukoba imale su ogroman uticaj na našu nacionalnu i na evropsku istoriju. Uspomene iz Velikog rata, događaji i njihove posledice, žrtve i pobednici, žive u našem sećanju, a lične priče koje ih vraćaju u život zaslužuju da budu ispričane i sačuvane u Srbiji i širom Evrope.

Biblioteka grada Beograda, kao partner u projektu Europeana Awareness, zajedno sa portalom Europeana 1914-1918, daje svoj doprinos očuvanju priča iz Velikog rata i njihovoj dostupnosti širokoj javnosti. Ove dve organizacije objavile su da Europeana 1914-1918, najvažniji pan evropski onlajn izvor namenjen kulturnoj baštini, koji sakuplja izvorni materijal iz Prvog svetskog rata, organizuje dane prikupljanja uspomena. Oni će zajedno sakupiti i objaviti na internet mreži porodične priče iz Srbije iz vremena Velikog rata. Sada je pravi trenutak da ljudi iz Srbije podele svoja porodična sećanja i predmete.

Tokom dana sakupljanja uspomena u Biblioteci grada Beograda 5. i 6. decembra, u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” u Čačku 12. i 13. decembra i u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu 22. i 23. decembra, eksperti iz državnih arhiva i gradskih biblioteka će na licu mesta digitalizovati porodične priče iz Prvog svetskog rata tako da mogu da budu dostupne u celom svetu, i sačuvane za buduće generacije.

Europeana 1914-1918 spaja priče sa i van linije fronta koje možda nikada ranije nisu bile ispričane van porodičnog okruženja, zajedno sa zvaničnim podacima i narodnim predanjem. Europeana je do sada održala 150 dana sakupljanja uspomena u 18 zemalja širom Evrope od 2011. godine, a Srbija će biti poslednja koja učestvuje u ovom projektu u 2014. godini.

Građani Srbije se pozivaju da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, zajedno sa pričama koje prate povezane događaje na dane sakupljanja uspomena Europeana 1914-1918 koji će biti održani u tri grada u Srbiji tokom decembra 2014. godine. Predmeti će biti digitalizovani i odmah vraćeni vlasnicima. Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupljanja uspomena, mogu da podele svoje priče preko sajta www.europeana1914-1918.eu.