Branislav Trifunović otvorio 42. Infant

Na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu predstavom „Prošlost“ produkcije Konstanca Makras i Dokipar iz Nemačke, svečano je otvoren 42. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra „INFANT“. Posetiocima se na svečanom otvoranju obratio v. d. direktora Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, dok je Festival otvtorio proslavljeni filmski i pozorišni glumac Branislav Trifunović.

 

Kao uvertira, pre zvaničnog otvaranja Festivala, na Tribini mladih Kulturnog centra otvorena je izložba beogradske dramske Družine A, ili takozvanog Pozorišta Radeta Markovića. Posetioci su imali prilike da vide i saznaju nešto više o ovoj pozorišnoj trupi, koja je i ujedno prva alternativna trupa u Srbiji nastala 1961.godine u Beogradu. O izložbi govorio je izvršni producent Festivala, Simon Grabovac rekavši da se za mnoge trupe kaže da su bile prve, ali u kontekstu Družine A, to ima proverenu i istinitu vrednost. – Nadamo se da će ova izložba baš kao i INFANT, pored odgovora na pitanja, pokrenuti i nova razmišljanja. Naravno cilj je da se to uradi na jedan visoko sofstificiran i originalan način – rekao je Grabovac.

 

Nakon izložbe, kulturni akcenat se lagano preneo na daske Srpskog narodnog pozorišta. Direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović na otvaranju rekao je da vreme u kome živimo je vreme kiča te da se moramo oslanjati na ljude iz kulture i proverenog integriteta kako bi prevazišli kult nasilja i agresivnosti koji se danas pojavljuje. Proslavljeni glumac, Branislav Trifunović na otvaranju podelio je svoje impresije povodom predstojećih događaja, rekavši da kada razmišlja o ovom festivalu nameće mu se reč hrabrost. – Hrabrost da u Srbiji koja je na marginama, pokušate ulepšati i poboljšati stvarnost. I to je hrabrost koja nas u teškim vremenima vodi ka plemenitim delima. Zbog toga mi je neobično drago da otvaram jedan ovakav festival. – rekao je Trifunović.

 

Novosađani su nakon otvaranja uživali u stominutnoj predstavi „Prošlost“ koja istražuje veštine pamćenja, ili ars memoriae, u okviru kojih su sećanja naročito snažno povezana sa fizičkim lokacijama, prostorima i arhitekturom. Polazna tačka je grad kao konkretna geografska lokacija, kao sidro za sećanje, mentalna  slika i okvir. Predstava je rezultat tesne saradnje sa švajcarsko-italijanskim kompozitorom Oskarom Bjankijem, čija muzika kombinuje kolektivno i individualno sećanje i slavi zvuk kao fizičko, ponekad muskulozno, mesto.

Ovogodišnji INFANT će trajati do 30. juna, a Novosađani će imati prilike da uživaju u nesvakidašnjim predstavama čije trupe dolaze iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.