ČUVENI FRANCUSKI REDITELJ GOST KUSTENDORFA

Listi istaknutih gostiju ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf na kojoj su Oskarom nagrađen reditelj Alfonso Cuaron i ruski reditelj Andrei Konchalovsky, pridružuje se još jedno ime, nagrađivan francuski reditelj, Betrand Tavernier.

Betrand Tavernier je jedan od najeklektičnijih francuskih reditelja i takođe, jedan od reditelja koje ja Francuska nagradila najvišim priznanjima. Njegovi filmovi pokrivaju neobično širok spektar tema i stilova, u rasponu od teških drama socijalnog realizma i ratnih filmova do nežnih komedija-drama i raskošnih filmova epoha.


Za svoj prvi film „The Clockmaker” iz 1974. nagrađen je prizananjem Prix Louis Delluc i Srebrnim medvedom – specijalnom nagradom žirija na 24. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Za film „Life and Nothing But” iz 1990. nagrađen je BAFTA nagradom za najbolji film izvan engleskog govornog područja kao i sa četiri Cesar nagrade.
„Zlatnog medveda” osvojio je 1995. za film „L’appat” a četiri godine kasnije film „It all Starts Today” nagrađen je „Počasnim priznanjem” takođe na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Film „The Princess of Montpensier” našao se u takmičarskom programu Kanskog filmskog festivala 2010. godine.

Osmi međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 21. do 26. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji „Rasta international” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO. Kustendorf, čiji je osnivač i umetnički direktor reditelj Emir Kusturica, nekomercijalnog je karaktera i održava se svake godine u januaru sa ciljem povezivanja poznatih filmskih stvaralaca i dobitnika najvećih svetskih priznanja sa studentima akademija filmske umetnosti.