Dani igre od sutra u Kinoteci

Revija višestruko nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova o baletu, savremenoj igri i životu baletskih umetnika biće otvorena sutra u 20.00 sati u Kinoteci, projekcijom filma 'Prva pozicija' u režiji Bes Kargman, najavili su organizatori.

Do 1. februara biće prikazani filmovi „Kar Men” u režiji Jiržija Kilijana, „Ogledalo i muzika” Sabura Tešigavare, „Kabare” Boba Fosa, “Kutije od kartona” Murada Marzukija, „Flešdens” Adrijana Lina, “Ostvarenje jednog sna” Luisa Ernesta Donjasa i „Ista razlika”
Holandskog plesnog teatra.

Film „Prva pozicija” govori o formiranju mladih igrača, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni, a nagrađen je prvim nagradama festivala u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Dokumentarac „Ostvarenje jednog sna” u produkciji Nacionalnog baleta Kube prati protagoniste baleta od audicije do premijere i proces nastajanja velikih klasičnih predstava.

Dokumentarni film „Kutije od kartona”, o uličnim igračima, ljudima sa margine koji život posvećuju igri, predstavlja početak i vrtoglavi uspeh Kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej, koja će gostovati na predstojećem 12. Beogradskom festivalu igre.

Crno-beli film „Kar Men” koreografa Jiržija Kilijana obišao je najvažnije svetske pozornice i bioskopske sale, dok je dokumentarac „Ista razlika” posvećen porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, kompaniji koju je Kilijan dugo i uspešno predvodio.

Umetničko ostvarenje „Ogledalo i muzika” koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara, zanimljivo je putovanje kroz savremenu igru, njene zakonitosti i razlike, a otvara i debatu o novim umetničkim i tehničkim sredstvima koja doprinose njenoj atraktivnosti. Na programu su i dva igrana filma koja su veoma važna u odrastanju generacija igrača i plesne publike, kultno ostvarenje „Kabare” u režiji Boba Fosa i hit „Flašdens” u režiji Adrijana Lina.

Premijerne projekcije su planirane svakog dana od 20.00 sati u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, dok će reprize i igrani filmovi biti na programu od 18.00 sati.

Filmska revija organizovana je uz podršku autora filmova, trupa i koreografa koji su ustupili svoje materijale.