Dani makedonske kulture u Beogradu

Manifestacija Dani makedonske kulture u Beogradu, koja nosi naziv 'Dodir Makedonije' će po četvrti put biti organizovana u glavnom gradu Srbije u organizaciji Udruženja Makedonium Beograd.

– Forma kulturne razmene i saradnje između makedonske i srpske kulturne sredine promoviše značaj, komplementarnost i uzajamne afinitete makedonske i srpske kulturne sredine – objašnjava Elisaveta Ivanović, predsednik Udruženja Makedonium.

„Dodir Makedonije” ove godine počinje 10.maja u 19h u kući Đure Jakšića u Beogradu otvaranjem izložbe makedonskog kopaničarstva (rezbe). Izložbu „Od tradicije do umetnosti” autora Budimira Apostolskog Pišmana otvoriće ambasador Republike Makedonije u Srbiji njena Ekselencija Vera Jovanovska Tipko, zajedno sa istoričarem dr Branislavom Svetozarevićem, direktorom Muzeja makedonske borbe iz Skopja.

Interaktivna radionica „Od igre do umetnosti” biće održana 11. maja od 12-15h u kući Đure Jakšića, kada će autor izložbe predstaviti proces svog rada. Zainteresovani posetioci imaće priliku da probaju i osete kako komad drveta postaje umetničko delo.

Izložba će biti otvorena do 17. maja.

– Gostovanje istaknutih stvaralaca makedonske umetnosti i kulture afirmiše makedonsko-srpsku kulturnu saradnju, podstiče recipročne programe srpske kulture u Makedoniji i odgovara potrebama ne samo makedonske manjine u Beogradu, već i ukupnim potrebama ove kulturne sredine u regionu – dodaje Ivanović.

Gostovanje istaknutih stvaralaca makedonske umetnosti i kulture afirmiše makedonsko-srpsku kulturnu saradnju, podstiče recipročne programe srpske kulture u Makedoniji, odgovarajući potrebama ne samo makedonske manjine u Beogradu, već i ukupnim potrebama ove kulturne sredine u regionu.

– „Dodir makedonije” u Beogradu u organizaciji Udruženja Makedonium podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ambasada Republike Makedonije u Srbiji i kompanija Alkaloid Skopje – saopštili su organizatori.

Manifestacija ,,Dodir Makedonije” – program 2014.god.

10.-17.maja – izložba ,,Od tradicije do umetnosti” Budimira Apostolskog Pišmana u kući Đure Jakšića

15.maj – predstava ,,Ljubavnik velikog stila” Reja Kunija, dramski studio „Iljo Anteski Smok” iz

Tetova na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu

22.maj – srpsko-makedonsko književno veče, obeležavanje Dana sv. Ćirila i Metodija

Rezbarstvo u Makedoniji

Makedonija predstavlja raskrsnicu kulture i umetnosti od antike, preko Vizantije do danas. Deo tih vrednosti je i rezbarstvo. U vreme Klimenta i Nauma, Ohrid je postao centar prosvete i kulture, ne samo Makedonije, već i drugih slovenskih naroda. Gradnja i ukrašavanje crkava se radi delom rezbarskim radovima. Najstariji dokaz o rezbi nalazi se u Ohridu – skulptura Klimenta Ohridskog izrađena u 13 ili 14. veku. Najstariji rezbaren ikonostas nalazi se u maloj crkvi Muke Sv. Vrači u Ohridu.

Autor izložbe – Budimir Apostolski Pišman

Poslednjih dvadeset godina u Tetovu aktivno radi atelje i škola rezbarstva Budimira Apostolskog Pišmana. Ovaj umetnik i vajar je već 15 godina prisutan u makedonskom rezbarstvu, a u njegovom stvaralačkom opusu je preko 800 umetničkih dela na drvetu od ikonostasa, ikona, portreta, ukrasnih predmeta do umetničkih figura. O značenju ove drevne umetnosti kroz istoriju Makedonije i njene renesanse krajem prošlog veka govore mnogobrojni istoričari na primerima dela Budimira Apostolskog.