DNEVNO.RS Oskar 2014: Prestižna ceremonija koja nagrađuje najbolje, saznajte ko su nominovani

U čuvenom Dolbi teatru u Los Anđelesu večeras će biti održana 86. dodela Oskara, ukupno u 24 kategorije, voditeljka programa biće Elen Dedženeris (kao i 2007. godine), a direktan prenos biće na prvom programu RTS-a sa početkom u 2.30.

Filmovi sa deset nominacija su “Američka prevara” Dejvida O. Rasela i „Gravitacija”, ali čini se da najviše šanse za Oskara za najboje ostvarenje ima drama Stiva Mekvina “12 godina ropstva”, koja je zasnovana na istinitoj priči o otmici slobodnog čoveka Solomona Nortapa na američkom jugu u 19. veku.

NOMINOVANI ZA NAJBOLJI FILM:

“Američka prevara”

“Kapetan Filips”

“Poslovni klub Dalas”

“Gravitacija”

“Ona”

“Nebraska”

“Filomena”

“12 godina ropstva”

“Vuk sa Volstrita”

Najveći kandidati za najboljeg glumca su Čuitel Edžiofor koji igra roba Nortapa u “12 godina ropstva”, zatim Leonardo Dikaprio sa sjajnom rolom u filmu “Vuk sa Volstrita”, a u konkurenciji je i Metju Mekonahi, u ulozi homofobičnog teksašanina koji je zaražen AIDS-om u filmu “Poslovni klub Dalas”, koji je za ovu ulogu smršao više od 20 kilograma.

– Pokušao sam da prikažem razne varijante gneva jer taj čovek ima mnogo toga u sebi, a gnev je nešto što nas najviše pokreće – izjavio je Metju Mekonahi.

 

NOMINOVANI ZA NAJBOLJU GLAVNU MUŠKU ULOGU:

Kristijan Bejl (“Američka prevara”)

Brus Dern (“Nebraska”)

Leonardo Dikaprio (“Vuk sa Volstrita”)

Čuitel Edžiofor  (“12 godina ropstva”)

Metju Mekonahi (“Poslovni klub Dalas”)

U trci za najbolju glavnu glumicu za sada je u prednosti Kejt Blančet koja je već osvojila brojna priznanja za ulogu nesrećne Džasmin u istoimenom filmu Vudija Alena.

Pored nje su i Džudi Denč kojoj je ovo sedma nominacija u ovoj kategoriji, a ostaje da se vidi da li će ipak Meril Strip treći put osvojiti Oskara za najbolju glavnu glumicu.

NOMINOVANI ZA NAJBOLJU ŽENSKU GLAVNU ULOGU:
Ejmi Adams (“Američka prevara”)

Kejt Blančet (“Nesrećna Džasmin”)

Sandra Bulok (“Gravitacija”)

Džudi Denč (“Filomena”)

Meril Strip (“Avgust u Okrugu Osejdž”)