DNEVNO.RS Zašto morate da posetite Festival kratkometražnog japanskog filma

Najveća konvencija japanske kulture u jugoistočnoj Evropi, JAPANIZAM, ove godine biće domaćin prvog Festivala japanskog kratkometražnog filma u Srbiji (Japanese Short Film Festival).

Ideju i organizaciju ovog festivala sprovodi grupa mladih ljudi: Jovana Stević, Jakša Nikodijević (Jimi Lee), Nikola Nikodijević, i Noah Whiteroom.

Njihove zalsuge i ideje jednako su izbalansirane. Jedan od ovih mladih ljudi, punih originalnih ideja i voljnih da promovišu prave vrednosti, pričao je za Dnevno.rs

Jakša živi i radi u Kini, gde je poznatiji kao Jimi Lee. Zaposlen je u američkoj kompaniji AECOM, u Šenženu. Tamo radi zajedno sa dugogodišnjim partnerom u arhitekturi i prijateljem, Nikolom Nikodijevićem, sa kojim je inače, zajedno osnovao CRV2Studio, koji se bavi video produkcijom i komunikacijama, shto je vremenom iz hobija preraslo u obavezu paralelnu sa osnovnim poslom.

– CRV2Studio je osnovan sa idejom da se razvija kroz kolaboracije sa raznim stvaraocima, i tako, sitacanjem novih iskustava, tehnike, strategije i znanja, definišemo naš reon delatnosti. Ta agenda nam je omogućila da radimo ono što volimo sa onima koji znaju kako da rade svoj posao, i kasnije nas je spojila sa autorom CYNAPS izuma, koji je na Njujorškom tehno forumu dobio nagradu publike, a mi sa našim videom nagradu za najbolju prezentaciju. Nastavili smo da usmeravamo naš rad (koliko je to vreme dozvoljavalo) ka kulturnoj promociji i razmeni, te smo pre godinu dana posetili Japan gde smo snimali spot za pesmu benda 101A – Forbidden Sky, radili intervju sa Piksijem, i upoznali mnoge druge umetnike poput Čiemi Fukumori, sa kojom smo na tom putu snimili materijal za, kasnije, kratak film SCenery of life, koji je nagrađen drugom nagradom na Mikro FAF-u, i 3om na 60seconds dance festivalu – kaže za Dnevno.rs Jakša.

Za one koji su pratili prošlogodišnji Japanizam, poznato je da je i bend 101A je bio gost konvencije gde je počeo svoju turneju, a završio na EXIT-u, kao i Čiemi, koja ima i aktivne projekte u Srbiji trenutno, a naravno, ponovo će ove godine posetiti Japanizam.

– Odnose koje smo stekli, hteli smo da podignemo na viši nivo, i da sa ostvarenim prijateljskim odnosima načinimo neki iskorak i dublju saradnju. Tako smo zajedno pristupili realizaciji pomenutog Festivala kratkog japanskog filma, gde je Čiemi promo lice, a Noa radi PR, i komunikacije za Japan – objasnio nam je Jakša pozadinu ovog pokreta, i pozvao sve ljude koji vole umetnost ovog tipa da posete manifestaciju.

Sto se samog festivala tiče, on vec ima razvojnni auditorijum i veliki se interes pojavio što za posetu, što kroz prijave, pa je i privukao interesantne ličnosti.

Najveća konvencija japanske kulture u jugoistočnoj Evropi, JAPANIZAM, ove godine biće domaćin prvog Festivala japanskog kratkometražnog filma u Srbiji (Japanese Short Film Festival).

Takmičarski deo programa je trećeg dana Japanizma (petak 04.07.2014.) u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Drugog dana festivala (subota 05.07.2014.) je revijalni program, a posetioce očekuju i prateći sadržaji u cilju promocije kulturne razmene između Srbije i Japana.

Pravo učešća imaju svi filmovi kraći od 20 minuta japanskih autora, ili nejapanskih autora čija je radnja ili tema filma vezana za japansko podneblje I kulturu. Jedan autor može poslati maksimalno dva filma.

Prijavljivanje traje do utorka, 20.05.2014.

SADRŽAJ PRIJAVE:

– Digitalna verzija filma [DropBox, Drive, ili preko ostalih metoda slanja velikih fajlova], sa engleskim titlovima.

– Poster [jpg. ekstenzija]

– Opis filma na engleskom

– Biografije autora sa fotografijom

Prijave slati na mejlove:

[email protected] [Jakša Nikodijević, Komunikacioni menadžer CRV2Studio]

[email protected] [Jovana Stević, Generalni menadžer Festivala]

[email protected] [Noah Whiteroom, PR i komunikacije, JAPAN]

Promo lice festivala je šarmantna umetnica Čiemi Fukumori, koreograf i član tima „Dance Box” iz Kobea, Japana, koji se bavi savremenim plesom. Promociju materijalom, sadržajem, dizajnom i stilom vodi dizajn menadžer: Nikola Nikodijević

Sve informacije vezane za festival možete dobiti na zvaničnoj FB stranici Festivala japanskog kratkometražnog filma.
Prvi član zhirija se odazvao i potvrdio svoj angažman. U pitanju je proslavljeni glumac i bivši upravnik ateljea 212: Svetozar Cvetković!
Ostali članovi biće redom objavljivani na Fejsbuk stranici.

Pogledajte trejler: