DNEVNO.RS Zašto se kaže ‘prema svecu i tropar’?

Ako niste znali zašto se kaže i kada se koristi izreka „prema svecu i tropar”, ovo je pravi trenutak da naučite nešto novo i upotpunite svoje znanje.

Ovo je jedna od izreka i ustaljenih izraza koji nisu registrovani u Matešićevom Frazeološkom rječniku, iako se često susreće u jezičkoj praksi i poznat je svim izvornim govornicima našeg jezika. Zabeležen je ipak u Rečniku Matice srpske, i to na dva mesta: pod rečju svetac i pod tropar. U petoj knjizi toga rečnika, naime, piše:

svetac, sveca m. 1. rlg. (religijski) = svetitelj

– onaj koga je crkva posle njegove smrti proglasila svetim zbog njegovih zasluga za veru.

– domaći zaštitnik, krsno ime, slava…”

Iza toga se, među izrazim navodi: prema svecu i tropar, s objašnjenjem: „svakome prema zasluzi”.

U šestoj knjizi istog dela objašnjeno je i šta je to tropar, reč koja je u nas manje poznata, a ključni je deo izraza prema svecu i tropar, pa od nje zavisi i razumevanje samog frazema.

Tu uz tropar stoji: „u pravoslavnoj crkvi crkvena pesma posvećena nekom svecu ili prazniku”. Na kraju je još jednom objašnjeno i značenje frazema prema svecu i tropar: „svakome onako kako je zaslužio”.

Posle ovih objašnjenja gotovo da nema potrebe da išta više govorimo o poreklu i smislu tog frazema. Ipak, treba dodati da je on običan i uglavnom se upotrebljava na srpskom govornom području, što nije ni čudo, kada se zna da reč tropar u nas pripada pravoslavnoj verskoj terminologiji.

Ako neko nije dosad znao šta ona znači, sada je saznao, pa će bolje razumeti i frazemu prema svecu i tropar, pisao je Milan Šipka u izdanju Prometeja iz Novog Sada.