‘Dobar dan, tugo’ identično kao pre 60 godina

Kultni roman 'Dobar dan, tugo' Fransoaz Sagan ponovo je objavljen u Francuskoj, i to u identičnom izdanju kao pre 60 godina, kada se prvi put pojavio i obeležio francuski književni život tog perioda.

„Slavu sam doživela sa 18 godina, kada sam napisala tih 188 strana, i to je bilo kao pravi pravcati potres”, rekla je jednom prilikom francuska spisateljica, čiji je prvi roman o ljubavnom životu jedne tinejdžerke izazvao skandal 1954. godine.

Uprkos tome, izdavačka kuća „Rene Žilijar” odlučila je da 15. marta te godine objavi roman Fransoaz Sagan, koji će postati simbol cele jedne generacije. Za 60 godina prodato je oko dva miliona primeraka romana „Dobar dan, tugo”, jednog od naprodavanijih u istoriji francuske književnosti.
Isti izdavač juče je objavio identično izdanje kao pre 60 godina – sa zeleno-belim koricama.

„Mali šarmantni monstrum”, kako je Saganovu nazvao francuski pisac Fransoa Morijak, nastavila je da piše i objavila više romana, među kojima „Izvestan osmeh”, „Volite li Bramsa” i „Razbacana postelja”, ali nijedan nije izazvao pažnju književne javnosti kao onaj koji je
napisala kao tinejdžerka.

Pošto joj je „Dobar dan, tugo” doneo ne samo slavu već i bogatstvo, Saganova je privlačila pažnju više načinom života nego svojim knjigama. Alkohol, droga, danonoćne zabave i kockanje činili su deo života Fransoz Sagan, o kojoj je 2008. godine snimljen film pod
nazivom – “Sagan”.

„Kada bih mogla, sve bih ponovila, osim što bih izbegla neke sitnice – saobraćajne nesreće, bolnice, ljubavne patnje. Ipak, ne odričem se ničega”, rekla je Fransoaz Sagan.