Evo kako Srbija obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata (FOTO GALERIJA)

Producentska kuća 'Košutnjak film' završila je pripreme za snimanje igranog filma i tv serije pod radnim naslovom 'Branio sam Mladu Bosnu' po scenariju i u režiji Srdjana Koljevića, kojim će na pravi način obeležiti stotu godišnjicu Sarajevskog atentata.

U pitanju je jedini filmski projekat kojim će se ove godine obeležiti stogodišnjica od početka Prvog Svetskog rata.
Snimanje je počelo u nedelju, 22. juna a trajaće punih šest nedelja, sve do 6. avgusta. Interesantno je da među lokacijama za snimanje Sarajevo nije na spisku. Film će se snimati u Beogradu, Pančevu, Mokroj Gori i u studiju „Košutnjak filma”.

Zanimljivo je da ova istorijsko-filmska priča, koliko govori o Prvom svetskom ratu, toliko govori i o Drugom, proteže se kroz više decenija i obuhvata više perioda.

Premijera će biti u 14. oktobra, a televizijska serija koja će se prikazivati na RTS-u u decembru.

Zoran Janković, producent

Mnogo vremena bilo je potrebno da se ideja realizuje, ali producent Zoran Janković nije krio zadovoljstvo što je konačno počelo snimanje:

– Počeo je tek sad jer smo imali očekivanja od strane Republike Srpske, više meseci smo čekali njihovu podršku, ali su ipak otkazali projekat na kraju. Tako „Košutnjak film” radi ovaj projekat u saradnji sa RTS-om i Filmskim centrom. Hteo bih da se zahvalim ministru koji je došao da nas poseti prvog dana snimanja – obratio se Zoran Janković okupljenim novinarima.

Srđan Koljević, reditelj

Reditelj filma Srđan Koljević rekao je da je srećan što je realizacija dugo planiranog projekta ugledala svetlost dana.

– Svi mi koji smo uključeni u ovu priču jedva smo čekali snimanje. Srećan sam da svi mi možemo da ispričamo ovu priču, jer ona zaslužuje da bude ispričana. Voleo bih da ima i više priča koje se prave tim prelomnim momentima od pre sto godina. Međutim, utoliko je veća odgovornost da mi napravimo što bolji film – istakao je Koljević.

Ivan Tasovac, Ministar kulture i inofrmisanja

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac pozdravio je početak snimanja filma koji je od izuzetnog značaja uza srpsku, ali i svetsku kulturu:

– Za mene je stvaranje svakog umetničkog dela čudo. A stvaranje filma je upravo to. Ja ću vas u ovom trenutku poštedeti moje lične fascinacije filmom, u ovom trenutku mislim da je najbitnije da imamo sjajan scenario, glumce, tako da što manje budete sada postavljali pitanja, imaće više vremena da završe ovaj projekat – našalio se na kraju Tasovac.

Nikola Rakočević, glavni glumac u filmu „Branio sam mladu Bosnu”

 

U glavnim ulogama naći će se naši afirmisani glumci: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljuba Bandović, Anica Dobra, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević kao i cela generacija novih glumačkih imena: Milan Marić, Miloš Djurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović…

Producent je Zoran Janković, reditelj Srđan Koljević, direktor fotografije Goran Volarević, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Putniković, urednik Slobodan Terzić, a za muzički doživljaj je zadužena Bilja Krstić.