Festival ‘Beldocs’ počinje večeras

Di & Ma Vision sponzoriše nagradu za najbolji film u okviru Srpskog takmičarskog programa na festivalu Beldocs

– U zemlji koja se praktično nalazi na ivici bankrota, izdvajanja za kulturu svakako ne mogu biti pozamašna. Dokumentarni film, međutim, nikada nije bio na listi prioriteta, a aktuelna ekonomska situacija je budžetsko finansiranje istih učinila krajnje sporadičnim i nedovoljnim – sa očiglednom zabrinutošću tvrdi Mladen Vušurović, osnivač i direktor festivala.

– Upravo zato se pojavila potreba da domaće autore na izvestan način zaštitimo i predstavimo u posebnom, za njih skrojenom programu. Svrha ovog festivalskog segmenta je da prikaže mogućnosti i domete srpske produkcije, ali i da samim autorima pomogne da se promovišu, profilišu, pa čak i da zauzmu prestižnije mesto na međunarodnoj sceni. Nagradu, naravno, ne treba shvatati previše kompetitorski. Ona je uvedena kao jedan mali, dodatni podsticaj za zalaganje i za istrajnost u ovom plemenitom i društveno-korisnom stvaralaštvu, koje u našoj sredini, bez obzira na očigledne pomake nabolje, još uvek ostaje nedovoljno vrednovano – kategoričan je Vušurović.

Dokumentarni film bi, po mišljenju direktora Beldocsa, u bliskoj budućnosti mogao postati najuticajniji domaći brend i promoter srpske kulture u inostranstvu: „Rame uz rame sa Novakom Đokovićem!” Tri naša dokumentarca, lansirana na prošlogodišnjem izdanju festivala Beldocs – „Anplagd”, „Dragan Wende” i „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” – nastupila su na preko stotinu filmskih smotri širom sveta, uključujući i one najprestižnije: CPH Dox u Kopenhagenu, IDFA u Amsterdamu i Hot Docs u Kanadi.

Odabrani filmovi

U okviru Srpskog takmičarskog programa ove godine će biti prikazano devet ostvarenja. „Granice koje nestaju” Ive Radivojević predstavlja internacionalno zapaženu priču o izbeglicama na Kritu, jedinstvenu po liričnom, introspektivnom tretmanu politički relevantne teme. „Živan pravi pank festival” Ognjena Glavonjića govori o tvrdoglavom entuzijasti čiji subkulturni aktivizam počinje da povezuje selo Tomaševac sa svetom. „Bili smo prvaci sveta” Ivice Vidanovića promoviše košarku kao „najbolji jugoslovenski proizvod”, podsećajući nas na legendarnu repezentaciju iz sedamdesetih, ali i na one koji su im prethodili. „Bicikli pričaju priče” Milana Lisice kroz šest zanimljivih sižea predstavlja šest ljubitelja ovih dvotočkaša iz šest različitih evropskih zemalja. „Lav s onoga svijeta” Marka Cvejića portretiše „savremenog sveca, proroka moderne Srbije, ideološkog i moralnog emigranta, cirkuzanta i zabavljača” – magistra bele magije Lava Geršmana. „2 & 2″ Vladimira Perovića na nivou jednostavne hronike beleži susret i interackiju krajnje različitih parova, sa potpuno drugačijim socijalnim zaleđem. “Kad ti tata kupi slona” Marije Žižović pripoveda o odrastanju sedmogodišnje Malene: ona pohađa osnovnu školu, ali istovremeno vežba i nastupa na sceni, uz perspektivu da nasledi upravljanje cirkusom u koji je svoj život utkalo sedam ranijih generacija njene porodice. „Pogrebnik” Dejana Nikolićaprati izvesnog Batu, zaposlenog u pogrebnom preduzeću svog tasta, dok dovozi preminule gasterbajtere iz inostranstva nazad u otadžbinu. I na samom kraju, „Inercija prošlosti” Dejana Vražalića istražuje događaje vezane za 27. mart 1941, pokušavajući da poveže tadašnju političku situaciju sa ovom u kojoj se Srbija danas nalazi.

Treba se, u svakom slučaju, osvrnuti i na autore čija ostvarenja nisu ušla u takmičarski program, a čiji je doprinos razvoju domaće  dokumentarističke scene i te kako zapažen. To su Marko Marinković, Lode Desmet, Branka Bašević Gajić, Branko Radaković, Predrag Radonjić, Srđan Radaković, Dragan Elčić, Nenad Teofilović, Milan Milin, Milica Batričević, Gordana Smuđa i Mladen Matičević. Njihova, ništa manje intrigantna ostvarenja mogu se ispratiti u drugim festivalskim celinama.

Žiri i dodela nagrade

O pobedniku Srpskog takmičarskog programa odlučivaće petočlani žiri, koji ove godine zaseda u sastavu:

– Goran Gocić, novinar, teoretičar medija i reditelj, ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade

– Dragan Petrović, reditelj, drugonagrađeni na prošlogodišnjem izdanju festivala Beldocs

– Đelo Hadžiselimović, urednik na HRT

– Nikola Popović, urednik filmskog programa RTS

– Maja Todorović, dramaturg

Nagrade će biti dodeljene u okviru prigodne ceremonije, upriličene neposredno pred projekciju filma „Dvadeset stopa od zvezda”, u sredu 14. maja u 21 sat, u Velikoj dvorani Sava centra. To ostvarenje je, da podsetimo, ovogodišnji dobtinik oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film. Pobedniku Srpskog takmičarskog programa nagradu će uručiti direktor i osnivač preduzeća Di & Ma Vision, gospodin Mirko Vojinović.