Filip David dobitinik NIN-ove nagrade za roman godine

Dobitnik 61. NIN-ove nagrade za roman godine je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava", u izdanju beogradske „Lagune”, objavio je danas žiri.

Zahvalivši se, Filip David istakao je da je nakon ovog zvaničnog priznanja sada skrenuta pažnja javnosti i da njegova “knjiga sada počinje samostalni život i svako od čitalaca daće joj novo značenje”.

Autor je napomenuo da je nagrada izuzetno dobra za knjigu, ali je “opasna po zdravlje pisca”, mu pošto nakon objavljivanja ulaska u užu konkurenciju raste pritisak, te ne može “ništa drugo da radi”.

U obrazloženju žirija koje je pročitala predsednica Vladislava Gordić Petković stoji da je roman Filipa Davida “sugestivna studija zla – zla u istoriji, zla u čoveku – koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju
sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja”.

U oceni žirija pominje se da je roman “skladno komponovan”, da se u njemu sreću mitsko i magično, dokument i fikcija.

“Roman Filipa Davida je umetnički dosledan, precizno smišljen i superiorno napisan. Roman egzistencijalne jeze, roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu, ali i pamćenje kao silu
koja sve nadilazi”, istakli su iz žirija.

Petočlani žiri je u konkurenciji imao 170 romana, a kako su istakli, sva tri romana koja su ušla u najuži izbor su za preporuku i “vrhunski napisana”, te su i dokaz da je srpska proza “dobrog zdravlja” i na nivou evropske književnosti.

Oni su istakli kao posebnost romana to što ima i svoju poetsku crtu. “Vreme će pokazati da je srpski roman u rangu najboljih evropskih”, kazala je predsednica žirija Gordić Petković. Za roman Filipa Davida, od pet članova žirija glasala su četiri
člana, dok je za roman Ota Horvata “Sabo je stao” glasao Mihajlo Pantić.

U najužoj konkurenciji za roman objavljen u 2014. bili su i Oto Horvat “Sabo je stao” (Kulturni centar Novog Sada) i David Albahari “Životinjsko carstvo” (Čarobna knjiga, Beograd). Članovi žirija bili su Vladislav Gordić Petković, Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac. Svečana dodela nagrade biće održana 26. januara.