Film ‘Vaša sam’ najbolji na Festu

Za najbolji film takmičarskog programa 'Evropa van Evrope' i nagradu od 2.000 evra proglašen je film 'Vaša sam', rediteljke Iram Hak.

Žiri u sastavu Klaus Eder, (predsednik), Tomislav Kurelec i Goran Marković, član žirija obrazložio je nagradu, a duboki uvid u pakistansku porodicu koja je emigrirala u Norvešku, za senzibilnost i iskrenost u prikazivanju usamljene žene u izuzetnoj interpretaciji glavne glumice i za veoma svežu režiju.

– Kao prvo, moram da vam se zahvalim što ste odabrali moj film, mnogo mi znači pobeda i jako sam srećna. Ovo je veliko iznenađenje, došla sam ovde da uživam u Festivalu i Beogradu, tako da je pobeda za mene veliko iznenađenje i kruna svega ovoga. Meni je kao rediteljki važno to što pričam priču koja je ženska, o ženi koja je u rascepu kultura. Ovo je moj prvi film i dobila sam priliku da ispričam tu priču, što mi je jako važno – rekla je Iram povodom nagrade.

Nagrada „Dinko Tucaković” za „Melasu”

Žiri srpske sekcije FIPRESCI u sastavu: Milan Vlajčić (predsednik), Dejan Dabić i Vladimir Džudović usredsredio je svoju pažnju na produkcijski male, autorske filmove i većinom glasova odlučio:
Nagrada FIPRESCI “Dinko Tucaković” je pripala kubanskom filmu „Melasa” (Molasses/Melazag), debitantskom radu reditelja Karlosa Lećuge za izvanredan kritički odnos prema bitnim egzistencijalnim dilemama, za duhovit i slobodarski duh koji deluje lekovito.