FOTO: Odlazak maestra – više od 75 godina posvetio je muzici

Njegov deda Isak bio je violinista u orkestru Metropoliten opere, a majka je osnovala podmladak filharmonije u Pitsburgu, pa se može reći da maestro Mazel, koji je bio čudo od deteta, potiče iz muzičke porodice.

Rođen u okolini Pariza 6. marta 1930. godine, odrastao je u SAD. Njegov deda Isak bio je violinista u orkestru Metropoliten opere, a majka je osnovala podmladak filharmonije u Pitsburgu, pa se može reći da maestro Mazel, koji je bio čudo od deteta, potiče iz muzičke porodice. U sedmoj godini počeo je da uči dirigovanje kod Bakalejnikova, a debitovao je samo godinu dana kasnije. U 11. godini gostovao je na radiju kao dirigent NBC orkestra, a nedugo potom krenuo je na turneje po Americi.

Lorin Mazel bio je intelektualac. Studirao je matematiku i filozofiju, tečno je govorio šest jezika (francuski, nemački, portugalski, španski, italijanski i engleski) i bio je u toku i sa mnogim temama van muzičkog sveta. Dirigovao je orkestrima od 9. godine, zato je i bio pun samopouzdanja – ponekad čak i arogantan. Više od 75 godina posvetio je muzici – sviranju, dirigovanju i komponovanju.

Ženio se tri puta, ima četiri kćeri i trojicu sinova, kao i četvoro unučadi.

“Briljantan, intenzivan, enigma” – tako ga je opisao Njujork Tajms… i, zaista, maestro Mazel – čovek koji je vodio njujoršku filharmoniju, orkestar u Klivlendu, Bečku operu i brojne ansamble širom sveta, ostaće zapamćen po svojim, ponekad ekstremnim, muzičkim interpretacijama.

Dirigovao je jedanaest novogodišnjih bečkih koncerata 1980–1986, 1994, 1996, 1999, 2005, a mi vam predstavljamo snimak sa koncerta iz 2005. godine (Johan Štraus II, Bauernpolka Op.276):