FOTO: Preminula slavna jugoslovenska glumica

Dragica Tomas, legenda crnogorskog i jugoslovenskog glumišta, preminula je u 80. godini života.

 

Dramska umetnica Dragica Tomas, jedna od legendi crnogorskog i jugoslovenskog glumišta, preminula je u 80. godini života, saopšteno je iz CNP. 

Dragica Tomas rođena je 26. juna 1936. godine u Peći. Završila je Državnu pozorišnu školu u Novom Sadu, a prvu pozorišnu ulogu odigrala je 1955. godine. Dragica Tomas je s uspehom tumačila brojne likove iz crnogorske, južnoslovenske i svetske dramske literature koje su joj donele najveća nacionalna i ondašnja jugoslovenska priznanja.

Kritičari su je smatrali jednom od najvećih dramskih umetnica u posleratnom crnogorskom teatru. Prva je crnogorskom glumištu donela Sterijinu nagradu na 20. Sterijinom pozorju (1975), za izvanredno tumačenje lika Jovane u predstavi “Ognjište”, u režiji Blagote Erakovića.

Jedini je član CNP-a kome je pripala nagrada za životno delo za naročite zasluge Sterijinog pozorja (2000). Dobila je i Trinaestojulsku nagradu (1968), nagradu grada Kotora, priznanje Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore za životno delo (1999), nagradu za životno delo “Pavle Đonović”, priznanje Zaslužni kulturni stvaralac kojim je odlikovana od države Crne Gore, nagradu za doprinos pozorišnom stvaralaštvu “Veljko Mandić” (2011), Veliku nagrada CNP-a (2012).

Od 1999. godine počasni je član Crnogorskog narodnog pozorišta. Bila je član brojnih festivalskih i drugih žirija i odbora, član glavnog odbora i žirija Sterijinog pozorja, Savjeta MESS-a u Sarajevu, odbora za dodjelu Trinaestojulske nagrade, član žirija za nagradu grada Titograda, predsednik žirija na mnogim filmskim i pozorišnim festivalima u Beogradu, Zagrebu, Nišu, Mojkovcu, Užicama, Bijelom Polju, Nikšiću, Kotoru i td.

U Crnogorskom narodnom pozorištu odigrala je više od 60 uloga. Ostvarila je zapažen uspeh tumačeći sestru Batrićevu u “Gorskom vijencu”, Anu u “Tehni”, Jovanu u “Ognjištu”, Katarinu Ivanovnu u “Braći Karamazov”, Hekubu, Zonu Zamfirovu, Gloriju, Madonu, Petrunjelu i druge. Značajne uloge ostvarila je u TV dramama i serijama.

Do poslednjeg dana igrala je u aktuelnim predstavama koje se nalaze na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta: “Everyman Đilas”, “Prosidba i medvjed u jednom činu”, “The beauty queen”.. Njena poslednja uloga bila je u predstavi “Everyman Đilas” Radmile Vojvodić, u kojoj je tumačila lik majke Milovana Đilasa.

Komemoracija povodom smrti Dragice Tomas biće održana u ponedeljak 4. maja u Crnogorskom narodnom pozorištu u 12 sati.