‘Gospođa Roza’ na Banovom Brdu i u novosadskoj Sinagogi

Pozorišna predstava u Ludens produkciji o kojoj svi govore od njenog prvog izvođenja 19. oktobra odigraće se u nedelju, 9. novembra na Banovom Brdu u pozorištu 'Šumadija Palas' i 19. novembra u Novosadskoj Sinagogi.

Prema rečima glavne glumice ovog pozorišnog komada, čuvene Seke Sablić, uloga gospođe Roze predstavlja značajnu ulogu u njenoj karijeri i sa zadovoljstvom je izvodi u nameri da prenese na publiku specifičnu toplinu ljudskih odnosa koja prožima predstavu.

Priča se temelji na večitoj mržnji koja potiče od različitosti vere, rase, boje kože…

Gospođa Roza je bivša prostitutka, Jevrejka koja je preživela Aušvic i koja posle Drugog svetskog rata pomaže devojkama koje se bave prostitucijom tako što prihvata njihovu decu. To radi iako sama živi u bedi i bez novca, boreći se svakodnevno za hleb koji će im podeliti.

Ne primećujući da radi nešto posebno, Roza završava svoj život, sa srcem ispunjenim ljubavlju za decu koju je podigla, a posebno za malog muslimana Momu u koga upire svoj poslednji pogled i snagu želeći da on postane dobar i častan čovek.

Dvanaestogodišnji Miloš Klanšček je kroz ulogu dečaka Mome iznenadio svojom glumačkom zrelošću, majstorski prikazujući dramski sukob koji se odvija u dečaku Momi u pokušajima da otkrije svoj identitet i da pronađe svoje mesto na margini francuskog društva.
Pored toga, glumci Mladen Andrejević i Bojan Dimitrijević fantastično uokviruju ovaj pozorišni komad i doprinose da se iznese ideja književnog remek-dela Romana Garija.

– To je priča o lepoti emocija na koju je savremeni čovek zaboravio. Drama, tragedija koja se prevazilazi toplinom ljudskih odnosa – rekao je o predstavi njen režiser, Stefan Sablić.