Heda Gabler ‘korača’ po sceni pedeseti put

Čuvena Ibzenova drama odigraće se na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu po pedeseti put.

Drama Henrika Ibzena “Heda Gabler” u režiji Snežane Trišić biće izvedena jubilarni 50. put sutra 12. juna u 20:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu, saopštilo je danas pozorište.

Predstava je premijerno izvedena 20. februara 2011. godine, a na matičnoj sceni i na brojnim gostovanjima videlo je više od 11.000 gledalaca, navodi se u saopštenju.

Glumica Nataša Ninković za naslovnu ulogu dobila je nekoliko značajnih priznanja, među kojima i nagradu “Raša Plaović”, a predstava je proglašena za najbolje ostvarenje festivala “Teatar u
jednom dejstvu” u Mladenovcu. U predstavi glume i Aleksandar Đurica, Olga Odanović, Anastasia Mandić, Ljubomir Bandović i Nebojša Dugalić.

Ovo je inače, druga postavka „Hede Gabler” na sceni nacionalnog teatra. Ova Ibzenova psihološka drama nastala 1890. prvi put je izvedena u Minhenu 1891. godine, a Narodno pozorište u Beogradu prikazalo je nešto kasnije, tek 14. septembra 1922. u režiji Velimira Živojinovića, sa Marijom Verom kao Hedom. Predstava nije naišla na prijem ni kod kritičara ni kod publike –  izvedena je samo tri puta i ugasila se. Sudeći po broju izvođenja ova postavka „Hede Gabler” je uspešnija od sih predhodnih postavki