Ingrid Fuđiko pokazala svoju veličinu beogradskoj publici (FOTO+ VIDEO)

Sinoć je u prepunoj dvorani Ilije M. Kolarca, pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming beogradskoj publici pružila nezaboravno virtuozno izvođenje najvećih kompozicija klasične muzike.

Već sa prvim taktovima Šopenove etide „Eolska harfa”, publici koja je do poslednjeg mesta sinoć ispunila veliku dvoranu Kolarčeve zadužbine bilo je jasno zašto Ingrid Fuđiko Heming već godinama uspešno nastupa u najcenjenijim koncertnim dvoranama svetskih metropola kao što su Njujork, Tokio, Berlin, Pariz i Milano i zbog čega se kaže da njena energija i izvanredan talenat klasičnoj muzici daju potpuno novu dimenziju.

Na koncertu održanom pod pokroviteljstvom kompanije Japan Tobacco International (JTI) i u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, čuvena japanska pijanistkinja, koja je izgubila sluh kao vrlo mlada, a onda ga samo delimično povratila, izvela je i poznata dela Franca Lista, Frederika Šopena, Volfganga Amadeusa Mocarta i Kloda Debisija. Neizostavni deo repertoara bila je i Listova La Campanella, delo koje je pijanistkinja snimila 1999. godine na CD-u koji je prodat u više od dva miliona primeraka.

– Kao mlada nisam mogla da razumem suštinu poslovice Ni Rim nije sagrađen za jedan dan, ali sada shvatam i znam zašto je tako puno ljudi oduševljeno mojom izvedbom kompozicije La Campanella. To je zato što kroz note slušaju i otkrivaju moj trnoviti životni put. Moj životni put jeistinski težak i ja ne želim da ga krijem već sva svoja osećanja iskazujem za klavirom. Borba sa sobom je istinska privlačnost klavira – rekla je Ingrid Fuđiko Heming.

– Talenat i predanost umetnosti Ingrid Fuđiko Heming ispirišu. Drago nam je što se nakon

svetskih kulturnih metropola umetnica, čiji nastupi umiruju srce, predstavila i publici u Beogradu. Posebno je zadovoljstvo što će 10. oktobra i publika u Senti, gde JTI ima fabriku, imati priliku da uživa u lepoti klasične muzike u najboljoj izvedbi – izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan

JTI već godinama slovi za jednog od glavnih promotera japanske kulture u Srbiji. U saradnji

sa Ambasadom Japana, JTI je do sada Srbiji predstavio brojne japanske umetnike, kao što su Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čelista Mineo Hajaši i mnogi drugi. Ingrid Fuđiko Heming Čuvena japanska pijanistkinja, Ingrid Fuđiko Heming prvi put nastupa sa 17 godina kao srednjoškolka, a profesionalnu karijeru počinje u saradnji sa Japanskom filharmonijom i drugim japanskim orkestrima.

Tih godina gubi sluh na desnom uhu, ali nastavlja sa koncertima. U 28. godini seli se u Evropu, gde se usavršava i istovremeno nastupa. U tom periodu gubi sluh i na levom uhu, koji potom delimično uspeva da povrati. Uprkos svemu tome, Ingrid Fuđiko Heming uspešno gradi koncertnu karijeru, koja će 1999. godine doživeti procvat. Te godine Hemingova postaje senzacija u Japanu, nakon izdavanja prvog CD-a na kojem je izvela Listovu kompoziciju „Malo zvono”. Izdanje je prodato u više od dva miliona primeraka, što je neobičan fenomen u svetu klasične muzike. Od tog trenutka počinje bogata internacionalna karijera Ingrid Fuđiko Heming u najpoznatijim koncertnim dvoranama svetskih metropola, poput Njujorka, Londona, Pariza, Berlina, Milana, Beča i Praga.

Do sada je izdala 15 CD albuma od kojih su četiri nagrađena priznanjem „Album godine

klasične muzike” na dodeli Japanskih zlatnih nagrada, što je bio prvi takav slučaj u istoriji. Ingrid Fuđiko Heming rođena je u Berlinu 5. decembra 1932. godine.