Izložba umetničke fotografije u susret 12. beogradskom festivalu igre

U susret 12. Beogradskom festivalu igre, od 13. do 21. marta, u beogradskoj Galeriji Progres, publika ove manifestacije, ali i svi ljubitelji pokreta i fotografije će moći da pogledaju izložbu Aleksandra Antonijevića.

Samo nekoliko dana kasnije, odnosno od 23. do 31. marta, ista izložba koju čine 28. radova, će biti prikazana i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Aleksandar Antonijević je duže od dve decenije bio prvak Kanadskog nacionalnog baleta. Poslednjih desetak godina, profesionalno i uspešno se bavi umetničkom fotografijom. Njegovi radovi su najčešće posvećeni igračima, odnosno lepoti ljudskog tela, kao i magiji teatra. Aleksandar Antonijević izlaže u prestižnim galerijama širom sveta, a u Srbiju stiže kao peti po redu laureat nagrade Vip poziva koju zajedno dodeljuju Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile. Ovo priznanje je rezervisano za domaće stvaraoce iz oblasti umetničke igre koji su napravili sjajnu karijeru u inostranstvu, i svake godine odlazi u ruke jednog vrhunskog umetnika koji predstavlja Srbiju u svetu, a koga naša publika gotovo da ne poznaje.

Rođen u Požarevcu, Aleksandar Antonijević je učio igru u Baletskoj školi u Novom Sadu i pridružio se Nacionalnom baletu Kanade 1991. godine. Od 1995. godine ima status prvaka ove prestižne baletske kompanije.

Antonijević je igrao u većini repertoarskih naslova, uključujući glavne uloge u baletima “Žizela”, “Onjegin”, “Romeo i Julija”, “Uspavana lepotica”, “Silfide”, “Manon” i “Alisine avanture u zemlji čuda”, kao i u brojnim delima Žorža Balanšina, uključujući balete “Apolo”, “Dijamanti” i “Rubini” iz “Dragulja”, “Tema i varijacije” i “Violinski koncert Stravinskog”. Igrao je glavne uloge u predstavama “Opus19/Sanjar”, “Drugi detalj”, “Zaboravljena zemlja”, “Etide”, “Pesme putnika namernika” i “Hroma”.

Nekoliko uloga za njega i sa njim je posebno kreirao kanadski koreograf Džejms Kudelka, uključujući uloge Kneza Ivana u “Žar ptici” i Zigfrida u “Labudovom jezeru”.

Nedavno je Antonijević igrao Petrušku u kanadskoj izvodvi predstave “Nižinski”, Džona Nojmajera. Kao ostvareni međunarodni umetnik, Antonijević je često gostovao i nastupao sa Engleskim nacionalnim baletom, Inoue baletom iz Japana, Baletom Santijaga iz Čilea i PACT Baletom iz Južne Afrike, a bio je i partner mnogim svetskim prima balerinama, uključujući Suzan Džejf, Vivijanu Durante, Lusiju LaKaru i Evelin Hart.

Antonijević je takođe i priznati fotograf. Njegov rad je deo godišnjeg međunarodnog festivala fotografije u Torontu – Kontakt, i predstavljen na mnogobrojnim privatnim izložbama. Fotografisao je trupu, kao i prvake baleta.

Godine 2011., gospodin Antonijević je nagrađen Roleksovom prvom nagradom za igrača, i to za ulogu Belog Zeca u Alisinim avanturama u zemlji čuda, a 2009. godine je osvojio Prvu nagradu igrača za svog Don Hozea u predstavi “Karmen”. Umetničke fotografije Aleksandra Antonijevića u Kanadi zastupa Berenson Fine Art.

12. Beogradski festival igre se realizuje od 23. marta do 9. aprila, pod pokrovitelsjtvom Ministarstva kulture Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima, uz podrsku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, gradova Beograd, Novi Sad, Pancevo i Vrsac. Realizaciju programa pomažu kompanija Vip mobile koja je vec osam godina zaredom generalni sponzor manifestacije, Societe General banka, Fondacija Hemofarm, kompanije Nivea, DDOR Novi Sad, Amstel, Roche, Doncafe, Nestle Adriatic, Telegroup, hotel Hyatt Regency Beograd, SP Lasta, Redknee, Studio Orange, i drugi.