Jarke boje života na platnu – Najavljena izložba ‘Art animals – blue’

Komercijalna banka i Fakultet primenjenih umetnosti spremaju kulturni spektakl koji će se održati u KomBank Art holu, 6. oktobra.

Izložba „Art animals – blue” čuvene akademske slikarke Danice Masniković, održaće se u ponedeljak u Makedoskoj 29.

Nastavljajući svoj ciklus posvećen kultu prirode i životinjskom svetu akademska slikarka predstaviće svoja najnovija dela, ulja na platnu, uglavnom iz njene plave faze.

U svom prepoznatljivom stilu, jarkih boja i snažnog gesta, ova umetnica iznova oživljava tihe, gotovo nevidljive junake sveta koji nas okružuje, onog sveta koji nestaje u vrtlogu civilizacijskog haosa.

Na njenim delima stalno je prisutan kritički odnos prema savremenom svetu, ali i odnos čoveka i prirode, kao i odnos prema živom svetu i brige o njemu. Njena bića imaju više od animalnog, ona su karakteri sa svim svojim patnjama, brigama ali i radostima življenja. Ona su, poput ljudi, zabrinuta, zapitana, iznenađena, upitana, ona su zapravo mi.

 

Danica Masniković rođena je 21. maja 1941. godine u Brnu – Republika Češka, gde je završila Višu umetničku školu. Diplomirala je 1965. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, u klasi profesora Boška Karanovića. Postdiplomske studije na istom fakultetu završila je 1967. godine. Član je ULUS-a. Dobitnik je mnogobrojnih uglednih nagrada. Slike, grafike i crteže izlagala je na preko 200 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, akvarelom, slikom i grafikom.

Dela Danice Masniković se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Kragujevac, Narodnog muzeja Sremske Mitrovice… Platna ove umetnice krase mnoge prostore značajnih zdanja, kao što su „Politikaƒ”, Radio-televizija Srbije, Hotel „Hajat” u Beogradu, Institut „Mihajlo Pupin”, kao i mnoge druge privatne kolekcije.

Živi i radi kao slobodan umetnik.