JDP ne može da planira nove premijere

Upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Tamara Vučković izjavila je danas da zbog kašnjenja u donošenju budžeta Beograda za narednu godinu JDP sada nije u mogućnosti da planira nove premijere u svojoj produkciji za 2015. godinu.

“Mi imamo načelne dogovore o predstavama koje bismo radili, ali dok se ne potpiše ugovor mi nismo sigurni da će do ostvarenja projekta doći. Reditelji sa kojima želimo da sarađujemo su vrlo zauzeti i izlaze nam u susret, ali takav rad je izuzetno težak”, rekla je Tamara Vučković na konferenciji za novinare povodom kraja godine.

Osvrćući se na prethodnu godinu Tamara Vučković je rekla da je program “Pali anđeo istorije 1914/2014” obeležio rad pozorišta, urađene su dve predstave – “Zmajeubice” u režiji Ive Milošević i “Dnevnik o Čarnojeviću” Miloša Lolića.

Taj projekat biće nastavljen i u 2015. godini gostovanjima predstave “Zmajeubice” u evropskim teatrima.

U 2014. godini u JDP-u premijerno je izvedena i predstava “Unosno mesto” u režiji Egona Savina koja je otvorila “Sterijino pozorje”.

Predstave ove kuće igrane su u teatrima u Pragu, Gracu, Zagrebu, Tivtu, a imali su brojna gostovanja teatara iz zemlje i inostranstva.

Tamara Vučković rekla je da je aktivnost JDP-a u prethodnoj godini proširena u Uniji teatara Evrope i odlučeno je da JDP postane jedno od tri sedišta Evropske unije pozorišta od januara 2015. godine.

“Sastanci koje imamo sa UTE deluju apstraktno, ali mi tu uspostavljamo saradnju sa brojnim pozorištima i umetnicima, razmenjujemo informacije i pravimo zajedničke projekte kakav je i ‘Pali anđeo istorije’ i koprodukcije, što je za nas vrlo značajno”, ocenila je Tamara Vučković.

Upravnica JDP-a je za narednu godinu najavila premijeru predstave “Razbijeni krčag” Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice, učešće te kuće na festivalima u Moskvi i Sanktpeterburgu kao i razmenu i saradnju sa nacionalnim pozorištem u Nici.

Tamara Vučković je istakla da je smrt dugogodišnjeg upravnika JDP-a Jovana Ćirilova, glumica te kuće Marije Crnobori i Olge Savić i glumca Nikole Simića posebno obeležila ovu godinu.