Katedrale kulture: Šta bi nam zgrade rekle kad bi mogle da govore?

Kinematografsko remek delo „Katedrale Kulture”koje kroz šest priča govori o „dušama zgrada”,predstavljajući u 3D tehnologiji njihovu spoljašnost,uređenost i ljude koji u njima žive i rade,zahvaljujući ogromnom interesovanju publike biće prikazivano i nakon Beldocs festivala u bioskopu Cineplexx Ušće

U skoro tri sata ovog dokumentarnog filma, koji ćete zasigurno želeti ponovo da doživite, videćete kako, zajedno sa onima koji u njima provode značajniji deo svojih života, dišu Berlinska filharmonija, Narodna biblioteka Rusije, norveški Halden zatvor – inače najhumaniji na svetu, Salk institut u Kaliforniji, Opera u Oslu i pariski Centar Žorž Pompidu.

Prilikom odabira baš ovih, ne samo kulturnih, već i civilizacijskih katedrala, reditelji ovog jedinstvenog dokumentarnog filma – Vim Venders, Robert Redford, Mihael Glavoger, Karim Ajnuz, Margaret Olin i Mihael Madsen, vodili su se njihovim specifičnim dizajnom, neponovljivom arhitektonskom vizijom, ali i značajnim mestom u našoj istoriji.

Prema Vendersovim rečima, „katedrale” na izvestan način, pokazuju osobine živih, svesnih bića.

Nastala spletom divergentnih uticaja, jasno svedoče o trenutku u kome su kreirana. Vremenom se menjaju, sazrevaju, ostavljajući bogato kulturno nasleđe budućim generacijama.

Ona interaguju sa svojom okolinom, sa ljudima koji u njima borave i koji ih koriste, a u ovom slučaju – kroz potpuno realističnu 3D interpretaciju prostora – čak i sa gledaocima filma – navodi Venders. Što se tiče 3D tehnologije u kojoj se prikazuje ovo ostvarenje – „Katedrale kulture” opravdale su njeno postojanje do nivoa fasciniranosti samih reditelja, ali i svih onih koji su se gledajući ovaj film na trenutak osetili sastavnim delom građevina, koje su mnogo više od arhitektonskih zdanja.

„Katedrale kulture” prikazivaće se još nedelju dana u Cineplexx Ušće u VIP sali broj 9, od 20 sati, kao i u bioskopu Fontana 16, 17. i 18. maja u 21 sat.