KENEDI OTVORIO JUBILARNI “ZLATNI BEMUS”: Violinista ponovio izjavu zbog koje ga SVI SRBI POŠTUJU

Beoinfo

Koncertom britanskog violiniste Najdžela Kenedija „Od Baha do Geršvina”, večeras je počeo jubilarni, pedeseti „Zlatni Bemus”. U prisustvu gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića i načelnice Gradske uprave Sandre Pantelić, u punom „Sava centru” manifestaciju su otvorile gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i naša operska diva Radmila Bakočević.

Ivona Jevtić je tom prilikom istakla da jubilej nije samo okrugli broj, već je to znak istrajnosti.

U Bemus je uloženo mnogo truda, ljubavi, energije i timskog rada. Zato zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ove manifestacije, naročito Gradu Beogradu, Vladi Srbije, ambasadama, Cebefu i ostalim prijateljima. Na kraju, zahvaljujem i vama, draga publiko, jer bez vas ništa ne bi imalo smisla – poručila je Ivona Jevtić.

Radmila Bakočević je navela da su ove muzičke svečanosti najznačajnije mesto susreta svetskih muzičara sa Beogradom i njegovom publikom. Ona je ocenila da je Bemus kulturna vrednost koju moramo čuvati kao osnovu za budućnost narednim generacijama, poželevši da traje još dugi niz godina.

Bemus traje do 20. oktobra, a tokom deset dana u beogradskim koncertnim dvoranama i muzejima nastupaće istaknuti solisti, ansamlbi i horovi, kao i mladi umetnici.

Beoinfo

KENEDI: “Ujedinjene nacije su izvršile ratne zločine nad vama”

Na programu su bila dela Baha i Geršvina ali i Kenedijeva kompozicija “Mađioničar iz Lublina”, posvećena prognanim Jevrejima iz ovog poljskog grada. Ostavši dosledan tradiciji Kenedi je, mimo najavljene “set-liste”, odsvirao i njemu drage balkanske melose, poput pesama “Ajde Jano” i “Jovano Jovanke”. Jedan deo koncerta svirao je i na klaviru.

Pred kraj nastupa, Biljana Obradović, predstavnica za medije Partizana, poklonila mu je fudbalski dres ovog kluba sa brojem 22. Da podsetimo, Kenedi je sinoć na konferenciji za medije rekao da je strastveni navijač Aston Vile iz rodne Engleske i Krakovije iz Poljske, gde sada živi sa drugom suprugom a da mu je omiljeni srpski klub Partizan.

Bio je prvi izvođač koji je posle bombardovanja 1999. nastupio u Srbiju, što mu je bilo drugo gostovanje u našoj zemlji.

Sećam se tog koncerta posle ratnih zločina koje su Ujedinjene nacije izvršile nad vama i posle ukidanja policijskog časa. Mogli ste da sečete atmosferu nožem. Bilo je skoro nemoguće svirati od toliko emocija u vazduhu. Osećao sam veliko prijateljstvo i pozitivnost posle takvih teškoća. Imam divnu vezu sa vašim narodom i znam da imam brojne poštovaoce. Želim da očuvam to prijateljstvo – poručio je Kenedi na konferenciji za medije.