Kina počasni gost Sajma knjiga, donose 5.000 naslova

Posetiocima 59. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji počinje 26. oktobra i traje osam dana, pod sloganom „Vreme je za knjigu“ predstaviće se više od 450 direktnih izlagača, od čega 33 iz inostranstva.

Počasni gost ovogodišnje manifestacije je Narodna Republika Kina. Njena delegacija broji više od 200 članova, među kojima je oko 100 izdavača i petnaest pisaca. Ljubiteljima dobrog štiva predstaviće svoju zemlju i kulturu geslom „Knjiga produbljuje prijateljstvo, saradnja gradi budućnost” sa čak 5.000 naslova, među kojima je 40 dela već prevedeno na srpski jezik, piše Kurir.

Tokom trajanja Sajma će kroz tribine, okrugle stolove i izložbe biti fokusirana tri jubileja – 200 godina od objavljivanja prvih dela Vuka Karadžića „Narodna pesnarica” i „Pismenica”, 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od izbijanja Prvog svetskog rata.

Program već tradicionalno upotpunjuju Školski i Porodični dani, te dodela nagrada i počasnog priznanja „Dositej Obradović”, koje se uručuje stranom izdavaču za doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Toni Parsons
PROMOVIŠE ROMAN O SERIJSKOM UBICI

Toni Parsons, jedan od najpoznatijih svetskih pisaca, biće gost „Laguninog” štanda. On će promovisati knjigu „Jedan po jedan”, uzbudljivo delo o londonskom serijskom ubici. Srpski pisci Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković predstaviće „Kainov ožiljak”, veoma intrigantan roman o životu Ive Andrića uoči izbijanja Drugog svetskog rata.

 

Maj Đa
OTKRIVA MISTERIJE KINESKE TAJNE SLUŽBE

Kineski pisac Maj Đa, koji je nekoliko godina radio u tajnoj službi, autor je knjige „Šifra Solomon” i biće specijalni gost izdavačke kuće „Vulkan”. On kombinuje dramu, mistifikaciju s nijansama špijunskog trilera i istorijski roman. Glavni junak je matematički genije, a priča govori o svetu kriptografije i otkriva tajne kineskih obaveštajaca.

 

Violeta Babić
O GOVORU I PISANJU

Knjige za predškolce, romani za osnovce i naslova za tinejdžere i odrasle izložiće Kreativni centar. Gost je francuski pisac Kristof Mori s trećim nastavkom avantura dečaka Matjea Idalfa. Interesantna je i knjiga „365 jezičkih crtica – za sve one koji žele da govore i pišu pravilno” Violete Babić.loading...