Kinoteka: Razgovor sa kompozitokom Aleksandrom Vrebalov (FOTO)

U utorak 04.11.2014 godine u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u održaće se Razgovor sa kompozitorkom Aleksandrom Vrebalov.

Povod za ovaj susret je saradnja Aleksandre Vrebalov i Bila Morisona na stvaranju muzičko-filmskog dela „Beyond Zero”, koje izvodi Kronos kvartet.

Istražujući i koristeći arhivske materijale kompozitorka Vrebalov i filmski reditelj Morison spajaju slike i muziku: bez nostalgije, bez sentimenta i lažne nade govore o surovosti i bespomoćnosti pojedinca u Velikom ratu.

Film je stvaran od duhova, živih i mrtvih, koje slika umetnik Bil Morison. Muzika Aleksandre Vrebalov je neobična: elegična, dramatična i mračna – na marginama slika koje istovremeno potcrtava i preobražava, podstičući potrebu za ponovnim gledanjem i vidjenjem. „Beyond zero nije evokacija prošlosti već kritika budućnosti.”

Aleksandra Vrebalov u razgovoru sa rediteljem Goranom Markovićem svedoči o jedinstvenom iskustvu stvaranja Beyond Zero. Kronos kvartet počinje svetsku turneju „Beyond Zero” u beogradskom Sava centru, 06. novembra.