Ko sam ja? – Otvorena humanitarna izložba ‘Identitet’ (FOTO)

U svečanoj atmosferi sinoć je u Kući kulture otvorena neobična izložba 'Identitet' autora Dušana Kaličanina. Ova posećena izložba je imala humanitarni karakter kako bi pomogla deci kojoj je pažnja najpotrebnija. Za Dnevno.rs mladi umetnik je opisao kontekst humaitarne izložbe.

Ovaj kontroverzni umetnik je uz pomoć modne fotografije i smele transformacije od mačo muškarca do izazovne devojke, kao i neobične, interaktivne postavke eksponata pokrenuo ozbiljno pitanje identiteta, seksualnosti, religije i estetike uopšte.

– Izabrao sam modnu fotografiju budući da mi je, kao baletskom igraču i glumcu, veoma bliska kao sredstvo komunikacije, a posebna mi je čast što su na ovom projektu učestvovali i naši najbolji modni fotografi poput Miše Obradović, Andeje Damjanović, Nemanje Maraš, Jovane Mladenović – istakao je Kaličanin.

Poznati srpski fotografi zabeležili su  umetnikovu transformaciju na 34 modne fotografije koje pokazuju da je identitet promenljiv.

– Mislim da umetnik nema prava na javni identitet jer nemamo mogućnosti da se stidimo određenih uloga ili određenog izraza. Svaka umetnost ako ne prenosi dobru poruku je uzaludna jer danas svako reklamira sebe je nabolja ukoliko ima neku dobrotvornu poruku – rekao je za Dnevno.rs Dušan.

Transformacije mladog umetnika na fotografijama nastale su od 2002. do 2014. godine, a on je na pravi način uspeo da pokaže da u njemu ne postoji samo jedna ličnost i da se on menja iz godine u godinu.

–Danas postoje umetnici koji stvaraju identitet koji je opšte prihvatljiv, zato što mi tako i biram da bismo bili prihvaćeni, primećeni ili dopadljivi. Mislim da postoje ljudi koji su pre svega nezanimljivi jer se sada pontencira jedna konvencionalnost i uobičajnost što nije svojstveno jednom umetniku – objašnjava mladi umetnik.

Dušan smatra da bi glumci trebalo da budu sa više osećajnosti i senzibilnosti za promenu i transformacije, a ne da se kriju iza svojih već izgrađenih imena.

– Na kraju našeg životnog puta mi vidimo samo put i trud, a identitet je tu samo da bi nama pomogao da prolazimo kroz sve životne probleme i nedaće. Međutim, ne bi trebalo da ga medijski potenciramo jer je on bitan samo nama i iz njega moramo da izvučemo najbolje – kaže za Dnevno.rs glumac i baletski igrač.

Istaknuti umetnik je naglasio da mu je posebno drago što će ovom izložbom pomoći deci kojoj je nega i staranje najpotrebnija.

Izložba „Identitet” je u Beogradu otvorena od 19. do 20. septembra 2014. kada se seli u unutrašnjost Srbije, a potom i region.

Pored umetničkog karaktera „Identitet” ima za cilj i podizanje svesti o obolelima od retke bolesti kakva je bulozna epidermoliza.

– Zahvaljujemo Dušanu Kaličaninu što je prepoznao sa kakvim poteškoćama žive oboleli od EB I što je upravo kroz ovakav događaj poželeo da širu javnost upozna o problematici retkih bolesti. Zahvaljujemo i svim posetiocima koji su donirali novčanu pomoć za obolele – rekla je Mirjana Vukadinović, potpredsednica udruženja Debra na jučerašnjem otvaranju.