Kod večite slavine premijerno u Beogradu

Dramska predstava o incestuoznoj ljubavi 'Kod večite slavine', po tekstu Momčila Nastasijevića, u režiji Milana Neškovića, biće premijerno izvedena na sceni 'Raša Plaović' Narodnog pozorišta u Beogradu u redu 16. aprila.

Vršilac dužnosti direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović rekao je na konferenciji za novinare da će Nastasijevićev komad biti izveden na sceni jednog beogradskog pozorišta prvi put od kada je napisan 1935. godine, a da je do sada izvođen u Zenici, Vršcu, Somboru i Kragujevcu.

On je rekao da je komad uvršćen u repertoar Narodnog pozorišta jer je Nastasijević jedan u nizu skrajnutih pisaca i nezaobilazna stanica u razumevanju moderne srpske literature.

– Njegove drame teško komuniciraju sa autorima i sa publikom, ali se ispostavilo da je itekako moguće postaviti vrhunsku predstavu po delu Momčila Nastasijevića – rekao je Milovanović.

Reditelj Milan Nešković rekao je da je Nastasijevićev tekst najsvetliji dramski primer u srpskoj literaturi između dva svetska rata i da je predstava važna za pozorište u Srbiji.

Ljubavna priča brata i sestre postavljena je na scenu u današnjem trenutku i prati tri vremenska okvira unazad u prošlost, bez ikakve političke konotacije, rekao je Nešković

On je dodao da je jezik Nastasijevićeve drame arhaičan, ali da nijedna reč neće zvučati kao arhaizam, iako nije izbačena nijedna originalna replika.

Dramaturg Molina Udovički Fotez rekla je da je Nastasijević pre svega pesnik i da je prenošenje poetike iz njegovog dramskog dela na scenu bio najveći izazov i zamka u radu na predstavi.

Ona je rekla da je delo puno ljubavi, mržnje, istine, dobrote i zloće, koji se „prelivaju” preko „Večite slavine” na raskrsnici puteva, kao svojevrsne metafore za život.

Kako je najavljeno, u predstavi su korišćeni i stihovi Momčila Nastasijevića, kao i muzika za flautu po delu koje je napisao njegov rođeni brat Svetislav Nastasijević.

Glumci i autori pozvali su publiku da pogleda predstavu, jer je po njihovoj oceni nova postavka drugačija od ostalih na repertoarima beogradskih pozorišta, a takođe ističe lepotu i bogatstvo srpskog jezika.

U predstavi glume Aleksandar Srećković, Boris Pingović, Vanja Ejdus, Hana Selimović, Nebojša Dugalić, Nenad Stojmenović, Dimitrije Ilić, Branko Vidaković, Ivana Šćepanović, Dejana Miladinović, Nebojša Kundačina, Minja Peković i Nada Macanković.