Kragujevac: Sutra počinje međunarodni pozorišni festival ‘Joakiminterfest’

Međunarodni pozorišni festival Joakiminterfest, na kojem će do 14. oktobra biti izvedeno sedam predstava iz regiona, počinje sutra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu.

Tema ovogodišnjeg Joakiminterfesta je „Rat u nama i oko nas”. U konkurenciji za nagrade su predstave „Revizor” u koprodukciji Kazališta iz Virovitice i Narodnog pozorišta iz Tuzle, „Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta, „Nora” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, “Nosorog” Narodnog pozorišta iz Kikinde i „Susret” Slovenskog narodnog gledališča uz Nove Gorice.

Za nagrade konkurišu i „Naš razred” Teatra za deca i mladinci iz Skoplja i „Majstor” u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Selektor festivala pozorišni kritičar Goran Cvetković naveo je da se u selekciji rukovodio činjenicom da je rat glavno obeležje ukupnog postojanja, u svim oblicima, od oružanih sukoba dve sukobljene sile do onog svakodnevnog, u porodici, kafani ili na pijaci.

Festivalske predstave trebalo bi da odgonetnu moguće uzroke, prate razvoj i sagledaju neke oblike fatalnog rata. Na Joakiminterfestu biće dodeljene Joakimove nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumu, vizuelnost predstave i specijalna nagrada. O nagradama će odlučivati žiri koji čine Zlatko Paković, Marko Sosič i Isidora Rajković. Poslednjeg dana festivala, 14. oktobra, igraće se predstava u čast nagrađenih „Kabare Nušić”, Pozorišta iz Timočke Krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Joakiminterfest biće otvoren sutra u 20 sati, predstavom „Revizor” u kooprodukciji Kazališta iz Virovitice i Narodnog pozorišta iz Tuzle, u režiji Dražena Ferenčina. U okviru pratećeg programa festivala u Galeriji Joakim, u utorak 7. oktobra u 19.30, biće otvorena izložba grafika Slobodana Bate Nedeljkovića.