Krcko Oraščić posle 30 godina u Narodnom pozorištu

U novoj postavci igraju Jovica Begojev, Igor Pastor, Bojana Žegarac, Teodora Spasić, Dejan Kolarov, Milan Rus, Dušanka Đorđević, Jovan Veselinović i baletski ansambl Narodnog pozorišta.

Balet Petra Iljiča Čajkovskog “Krcko Oraščić” biće premijerno izveden na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u utorak 18. marta u 19.30 sati, 30 godina nakon poslednje izvedbe u tom teatru.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta i koreograf Konstantin Kostjukov rekao je na konferenciji za novinare da će publika videti interesantnu, originalnu i tehnički veoma zahtevnu predstavu u novoj koreografskoj verziji postavke Mariusa Petipa i Lava Ivanova.

“Mislim da smo beogradskoj publici napravili divan poklon i da će publika dočekati još jednu Novu godinu, jer to nije samo predstava za decu, nego i za odrasle”, rekao je Kostjukov i izrazio nadu da će taj balet imati dug život na sceni Narodnog pozorišta.

On je rekao da je u novoj postavci zadržao zahtevne elemente klasičnog baleta, ali na drugačiji način, jer novo vreme zahteva i novu izvedbu koja je pripremljena u maksimalno teškoj verziji za izvođače.

Kostjukov je rekao da je pripremio tri podele, kako bi se na scenu uveli i mladi igrači, ali da su se na probama povredili solisti Jovan Veselinović i Dušanka Đorđević i da još nije izvesno ko će nastupati na premijeri.

Dirigent Đorđe Pavlović rekao je da je partitura baleta “Krcko Oraščić” jedno od 10 najgenijalnijih i pet najlepših dela svetske muzičke literature i da se orekstar Narodnog pozorišta potrudio da na taj zahtev odgovori požrtvovanim dostignućem.

“To je eterično delo koje do poslednjeg atoma snage angažuje svakog muzičara”, rekao je Đorđević, koji će pored orekestra voditi i Dečji hor Radio televizije Srbije.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je da će tim baletom biti zaokružen korpus velikih klasičnih dela koja se izvode na sceni tog teatra.

“Posle godine u kojoj smo na scenu vratilo Vagnera 36 godina od poslednjeg izvođenja, imaćemo i ‘Krcka Oraščića’ tri decenije nakon što je bio postavljen poslednji put, i to u jednoj novoj, svežoj, originalnoj verziji”, rekao je Savić.

Balet “Krcko Oraščić” prva je samostalna baletska predstavaizvedena na sceni Narodnog pozorišta 1923. godine, a kasnije je ponovo bila izvođena 1937, a zatim i 1978. i 1983. godine.

U novoj postavci igraju Jovica Begojev, Igor Pastor, Bojana Žegarac, Teodora Spasić, Dejan Kolarov, Milan Rus, Dušanka Đorđević, Jovan Veselinović i baletski ansambl Narodnog pozorišta.