Liturgija uz glasove 1000 pevača iz cele Srbije u čast Stevana Mokranjca

Danas su u Hramu Svetog Save održani Sveta Arhijerejska Liturgija i parastos povodom sto godina od smrti jednog od najvećih srpskih kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. U hramu su se mogli čuti glasovi hiljadu pevača iz cele Srbije.

Jutros je u Hramu Svetog Save održana Sveta Arhijerejska Liturgija i parastos u čast stogodišnjice od smrti našeg najvećeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Poziv za ovu manifestaciju prihvatili su gotovo svi crkveni horovi iz Beograda, i veliki broj horova iz cele Srbije.

Današnju manifestaciju činilo je preko 1000 pevača iz čitave Srbije. Horom je dirigovao naš cenjeni dirigent Bojan Suđić, a na programu je bila „Liturgija Svetog Jovana Zlatuoustog”, i Mokranjčevo „Opelo”. Nakon formalnog završetka litrugije i opela, hor je izveo i „Himnu Svetom Savi” uz odavanje počasti mestu u kom je bila upriličena ova svečanost. Nakon izlaska iz hrama,na Svetosavskom platou, hor se još jednom okupio i uz podršku dirigenta Suđića otpevao II Rukovet. Dirigenti i predstavnici horova koji su danas učestovali u ovoj manifestaciji dobili su diplome i zahvalnice za učešće u kulturnoj manifestaciji.

Stevan Stojanović Mokranjac rođen je 9. januara 1856  bio je srpski kompozitor i muzički pedagog, klasik srpske muzike, njena najistaknutija ličnost. Zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.

Najpoznatija njegova dela su: „Rukoveti”,   kao i muzika za pravoslavna bogosluženja: velelepna Liturgija, iz koje je najpoznatija „Heruvimska pesma”, najznačajnije ostvarenje horske muzike kod Srba, Opelo, Tri statije, Tebe Boga hvalim, Veličanije svetom Savi.

Stevan Stojanović Mokranjac, preminuo je 28. septembara 1914. godine u Skoplju.