Ljubav, smeh i suze gospodina glumca: Najbolje uloge Đuze Stojiljkovića

Vest da nas je juče napustio jedan od najboljih i najvoljenijih glumaca sa naših prostora, Vlastimir Đuza Stojiljković, mnoge je rastužila. U njegovu čast, podsetimo se nekih od najboljih uloga koje je igrao ovaj veliki umetnik u svojoj bogatoj karijeri.

 

Vlastimir Đuza Stojiljković je glumom počeo da se bavi amaterski još kao srednjoškolac. Po završetku srednje škole se upisao na Rudarsko-geološki fakultet, koji je napustio u trećem semestru i upisao se na Akademiju pozorišnih umetnosti.

Iako je odigrao veliki broj pozorišnih uloga i bio drag gost mnogih beogradskih trupa, Džuzu su ipak prevashodno upamtili po ulogama u filmovima i na televiziji.

Ljubav i moda

Na filmu je debitovao 1957. u „Tuđoj zemlji“. Veliku popularnost je stekao filmom „Ljubav i moda“, za koji je otpevao čuvenu pesmu „Devojko mala“. Osim te pesme, snimio je još nekoliko koje su objavljene na singl pločama.

Pozorište u kući

Nakon toga, publika ga je zavolela kao Rodoljuba Petrovića, simpatičnog pravnika sa sela koji nikada neće shvatiti otmeni svet svoje tašte, kao ni njeg život u Beogradu. Njihove zgode i nezgode držale su publiku prikovanima kraj malih ekrana sezonama, od 1972. do 1984. godine u jednoj od najpopularnijih serija na ovim prostorima – Pozorištu u kući.

Srećni ljudi

Kako su kasnije izjavile neke njegove kolege, Đuza je imao talenat da “kupi publiku”. Čak i onda kada je po definiciji igrao “negativca” on je nekako uspevao da pridobije naklonost gledalaca koji bi bez obzira na mane lika, “navijali” za njega. Setimo se samo simpatičnog italijansko-srpskog plemića – varalice Kontea Marija Marka del Tintoreta u seriji „Srećni ljudi“, Siniše Pavića.

Više od igre

U seriji “Više od igre”, Đuza je još jednom zablistao kao apotekar Beli koji strasno navija za fudbalski tim Građanski i sve će uraditi da pobede mrski Radnički.

Patak Dača i drugi crtaći

Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova ali je ostao najviše upamćen kao Patak Dača, Pepe le Tvor, Optimus Prajm iz Transformersa i Rafaelo i Leonardo iz Nindža kornjača.

Montevideo, vidimo se


Montevideo, vidimo.se.Epizoda 10 part 01 by AvengerNI

Poslednja ulogu Đuze Stojiljković je odigrao u mega hitu “Montevideo, vidimo se!” gde je bio ostareli Stanoje koji sada, posle svih tih godina priča priču o uspehu srpskih fudbalera na prvom svetskom prvenstvu u Urugvaju.