Lolićev Dnevnik o Čarnojeviću premijerno 17. decembra u JDP-u

Pozorišna adaptacija antiratnog romana Miloša Crnjanskog "Dnevnik o Čarnojeviću", u režiji Miloša Lolića i dramatizaciji Periše Perišića, biće premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u sredu, 17. decembra, najavili su autori.

Lolić je na konferenciji za novinare rekao da je predstava, kao postavka romana i posebne vrste pisanja koja zahvata i prozno i poetsko, zahtevala drugačiji pristup i istraživački proces. On je rekao da je predstava deo programa povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata, koji se ne bavi samim ratom, već je tematski proširen na književnost tog perioda.

– Postavilo se pitanje šta je naša književnost, pošto je u to vreme nastala Jugoslavija, a mi radimo u JDP-u. Nije bilo teško fokusirati se na Crnjanskog, jer on svojim životom zhavata sve upitnike naše istorije – rekao je Lolić.

Dramaturg Periša Perišić rekao je da je roman bilo teško artikulisati, zbog divlje interpunkcije sa zapetama na neobičnim mestima, i da je komad pokušaj eksperimentalnog sudara proznog i poetskog.

– Primarna tema je problem sećanja, kolektivnog i individualnog, koja u krajnjoj instanci dovodi do problema kolekitvne krivice – rekao je Perišić i naveo da su u predstavi ključni glumci.

Glumac Voja Brajović rekao je da je roman “Dnevnik o Čarnojeviću” velika pesnička poema koja bi danas bila nagrađena Nobelovom nagradom i da je to delo, nastalo pre “Procesa” Franca Kafke, ponos čovečanstva.

– Tekst je dominanatan i ne trpi prepričavanje. Svaki gledalac predstave biće učesnik, zajedno sa nama – rekao je Brajović i dodao da je predstava autorski osobeni izraz jednog mladog reditelja koji su glumci prepoznali i pokušali da ostvare.

U predstavi glume Vojislav Brajović, Branislav Lečić, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Milan Marić, Stefan Bundalo, Hristina Popović, Jelena Ilić, Milena Živanović i Marko Grabež.