‘Male tajne’ u Madlenianumu: Priča o rađanju, postojanju i umiranju jednog pozorišta (FOTO)

Predstava 'Male tajne' prva je premijera koju je Madlenianum pripremio u ovoj godini. Ovaj komad sa glumom, pevanjem i plesom biće premijerno izveden 29. marta u ovoj kulturnoj ustanovi.

 

Tekst za „Male tajne“ pisao je i režirao Goran Marković, scenograf je Nebojša Bradić, dok je za kostime bila zadužena Dragana Ognjenović.

U „Malim tajnama“, pored legendarnih glumaca Predraga Ejdusa i Tihomira Stanića, igraju još Marinko Madžgalj, Srđan Timarov, Petar Benčina, Rade Ćosić, Miodrag Radonjić, Miloš Anđelković i Andrija Kuzmanović.

I glumice Andrijana Oliverić i Branislava Podrumac će se takođe predstaviti publici na sceni Madlenianuma.

 

Komad sa glumom, pevanjem i plesom je zapravo intimno delo reditelja Gorana Markovića o glumačkim počecima njegovih roditelja.

Delo govori o pozorišnoj družini, dramskoj grupi koja je stvarno postojala, nastala pred Drugi svetski rat, delovala tokom rata i posle njega, da bi se raspala pred kraj ’50-ih.

Moja želja je bila da zabeležim stvari koje su odlazile u grob zajedno sa tim glumcima. Oni su posle rata ušli u Beogradsko dramsko pozorište, ali su učestvovali i u rađanju jednog novog teatra – Ateljea 212 –  rekao je Marković na konferenciji za novinare u Madlenianumu.

Reditelj predstave dodao je kako ga je interesovala misterija na kojoj nastaje jedno pozorište, uzdiže se i na kraju umire.

– Pozorišta se dugo rađaju, a kratko umiru. Dovoljno je da dođe nova vlast i da nestane, kao da ga nikada nije ni bilo – izjavio je pisac „Malih tajni“.

Priča je zasnovana na istinitim zbivanjima, ali je u isto vreme pomešana sa mnoštvom izmišljenih događaja.

– Pošto ćemo na taj način faktografiju pomešati sa fikcijom, junaci ovog komada neće biti stvarne ličnosti. Iako su nam uzori bili imena koje su zaista postojala, većina likova će do te mere biti modifikovana i pomešana sa stvarima koji su produkt mašte da se ne može govoriti o istorijskoj verodostojnosti – istakao je Marković.

Legendarni glumac Predrag Ejdus u predstavi igra pedagoga. On je istakao kako je na poseban način povezan sa rediteljem.

Goran Marković je jako otvoren pisac i reditelj, njegov tekst, koliko god da je zanimljiv i uzbudljiv, moguće je doraditi. Osnova koju nam je dao je vrlo inspirativna i pruža mogućnost glumcima da prodru u samu temu i da to rade sa radošću – rekao je Ejdus.

On je dodao kako „baveći se glumcima, pozorištem i određenim vremenima, Goran zapravo dodiruje i neke opšte okolnosti, pre svega društveno-političke i moralne“.

 

– To je sve vrlo važno za ovaj komad ali i za to kako sve utiče na grupu, na pozorište, umetnost i kulturu, ali i na same pojedince i umetnike – zaključio je čuveni glumac.

 „Male tajne“ ujedno su i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se serija završava.

Za muziku je bio zadužen Zoran Simjanović, dok je koreografiju spremio Mirko Knežević.

 Predstava „Male tajne“ biće premijerno izvedena 29. marta u Madlenianumu, a prva reprizana zakazana je za 4. april.