‘Mali mi je ovaj grob’ na Brionima

U sklopu regionalne turneje 'Mali mi je ovo grob' komad Biljane Srbljanović gostuje na Brionima.

U sklopu Hartefaktove regionalne letnje turneje, tokom vikenda je na Brionima odigrana predstava „Mali mi je ovaj grob”, Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića.

Predstava je za publiku u Hrvatskoj premijerno izvedena u Kazalištu Ulisis na Brionima koje je tokom sva tri dana izvođenja, bilo ispunjeno do poslednjeg mesta.

Tokom regionale letnje turneje, predstava je izvedena prvo u Sarajevu na stogodišnjicu atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, zatim u Budvi na XXVIII Festivalu Grad teatar i tokom proteklog vikenda na Brionima, pred hrvatskom publikom.

Drama nije ni istorijska ni politička, ona ne govori o događajima, nego o ljudima. Različita viđenja ljudi, odnosno 19-ogodišnjeg atentatora, otkrivaju sasvim različita tumačenja istorije na Balkanu. Gavrila Principa igra Milan Marić, Nedeljka Čabrinovića Marko Janketić, u ulozi Danila Ilića je Ermin Bravo, a Ljubicu (fiktivni lik Danilove sestre, Gavrine i Neđine drugarice) igra Amila Terzimehić. Lik Apisa odigrao je Svetozar Cvetković.

Predstava je realizovana u koprodukciji Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 i festivala MEŠ iz Sarajeva, kazališta Ulisis sa Briona i producentske kuće Testament films. Dramu „Mali mi je ovaj grob” podržalo je ministarstvo kulture i
informisanja Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.