Ministar Tasovac na razgovoru za posao u Beogradskoj filharmoniji

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac danas se pojavio u Beogradskoj filharmoniji kao jedan od kandidata za direktora filharmonije, gde je razgovarao sa članovima Upravnog odbora.

Programe i ideje o budućem radu Beogradske filharmonije članovima Upravnog odbora i novinarima predstavili su akademski muzičari Ivan Tasovac, Milorad Marinković i Saša Aleksić.

Četvrti kandidat, akademski muzičar Aleksandar Marinković, javio je da je sprečen da dodje na razgovor, rekla je novinarima v. d. predsednika Upravnog odbora BGF Ana Trbović i dodala da će članovi konkursne komisije s njim razgovarati naknadno.

Ivan Tasovac koji je na čelu Beogradske filharmonije bio 12,5 godina i tu poziciju napustio prošle godine da bi preuzeo dužnost ministra kulture, istakao je da će, ukoliko bude ponovo izabran za direktora beogradskog filharmonijskog orkestra, nastojati da se pojača njegova međunarodna delatnost.

Posebno je naglasio značaj projekta izgradnje nove dvorane Beogradske
filharmonije, koji, kako je rekao, namerava da realizuje uz podršku Fondacije Beogradske filharmonije „Zubin Mehta” i njenog specijalnog ogranka u SAD-u (American Friends of the BPO).

Na pitanje novinara da li je Tasovac koji je ministar u odlazećoj vladi, u sukobu interesa zbog učešća u izboru za direktora Beogradske filharmonije, Ana Trbović je objasnila da je njegova prijava na konkurs u skladu sa zakonom i da nipošto neće obavljati dve dužnosti u isto vreme.

Među idejama koje je predstavio dirigent i kompozitor Milorad Marinković jesu prenošenje koncerata Beogradske filharmonije na internetu i saradnja s uglednim svetskim muzičkim izdavačkim kućama, odnosno objavljivanje audio i video zapisa nastupa beogradskog orkestra.

Saša Aleksić, koji živi i radi u Sevilji u Španiji, svoj program je predstavio u telefonskom razgovoru.

Ideja tog kandidata jeste da se reorganizacijom rada poveća broj koncerata Beogradske filharmonije sa 40 na 80 u sezoni i time stvori povoljnija finansijska perspektiva orkestra.

Jedan od Aleksićevih predloga jeste i osnivanje Akademije Beogradske
filharmonije u kojoj bi se mladi muzičari usmeravali na izvođenje orkestarskih deonica.

Odluka o novom direktoru Beogradske filharmonije biće objavljena 18. marta, rekla je Ana Trbović i dodala da će članovi Upravnog odbora BGF prilikom odlučivanja u obzir uzeti i rezultate glasanja zaposlenih u toj ustanovi kulture.

U anonimnom glasanju, obavljenom krajem februara, učestvovalo je 85 od ukupno 115 zaposlenih u Beogradskoj filharmoniji, a rezultati njihovog izjašnjavanja neće biti objavljeni pre 18. marta, rekla je Ana Trbović.

Sa kandidatima za novog direktora Beogradske filharmonije danas su razgovarali i članovi Upravnog odbora Draginja Đurić i Zoran Sekulić, Aleksandar Vlatković iz redova zaposlenih i v. d. direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić.