Mira Banjac, dobitnica nagrade ‘Žanka Stokić’: Priznanje donelo odgovornost i preispitivanje

Glumica Mira Banjac izjavila je da nagrada „Žanka Stokić" koja treba da joj bude uručena u subotu, 22. marta, donosi veliko osećanje odgovornosti da bi se sačuvalo dostojanstvo tog priznanja u ličnom i umetničkom životu.

– Nagrade koje zaokružuju sve što ste uradili, zahtevaju jednu setu, ozbiljnost i preispitivanje koji je to put pređen da biste dobili nagradu jedne velike glumice i velike teatarske i životne sudbine – rekla je Banjac agenciji Beta.

Ona je dodala da nije priželjikivala nagradu „Žanka Stokić” i da je čak mislila da joj ne pripada, jer nikada nije glumila u nekom komadu Branislava Nušića, čiji su karakteri i uloge proslavili jednu od najvećih srpskih glumica.

– Jedino zajedničko što imamo to je da smo igrale žene iz naroda, iz tog miljea koji nam je vrlo blizak, i meni i njoj (Žanki Stokić). Ja sam uvek bila ponosna na žene iz naroda koje sam igrala, a takođe i velika Žanka – rekla je Banjac.

Ona je rekla da i dalje mnogo radi, a poslednje filmske uloge ostvarila je u filmu „Mamaroš” u režiji Momčila Mrdakovića, kao i u ostvarenju hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića „Mirni ljudi”, koje se još nije pojavilo u bioskopima.

Upitana šta bi poručila mladim kolegama, Banjac je rekla da mladi glumci treba da se čuvaju popularnosti, jer je popularnost „kvarna roba” i da se trude da traju i budu posvećeni svom poslu do kraja, da bi mogli da imaju uspeha.

Nagrada „Žanka Stokić” dodeljuje se glumicama koje su stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza obeležile pozorišni i filmski život Srbije.

Mira Banjac počela je da glumi u Novom Sadu, gde se ponovo vratila nakon što je doživela punu glumačku zrelost kao članica Ateljea 212 u Beogradu.

Glumila je u Molijerovom „Tartifu”, Lorkinom „Dom Bernarde Albe”, „Stolicama” EŽena Joneska, „Pop Ćiri i pop Spiri” Stevana Sremca, Sterijinoj „Pokondirenoj tikvi”, a ostaće upamćene i njene uloge u Pekićevoj „Korešpondenciji”, Kovačevićevom „Radovanu trećem”.

Ostvarila je brojne filmske i televizijske uloge, a posebno je bila zapažena u filmovima najboljih reditelja takozvane češke škole.

Nagrada „Žanka Stokić” sastoji se od plakete, statuete glumice po kojoj i nosi naziv i novčanog iznosa, a priznanje su 2003. godine ustanovili Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija Novosti i Grad Požarevac.

Tu nagradu do sada su dobile glumice Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević i Ljiljana Stjepanović.