Muzej kinoteke ‘restaurira’ sećanje na barda glume Boru Todorovića

Ciklusom filmova barda srpskog glumišta Bore Todorovića sinoć je otvorena nova sezona u renoviranom Muzeju kinoteke, a publici su se obratili ministar kulture Ivan Tasovac, v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović i glumac Srđan Todorović.

Dvorana „Dinko Tucaković” u Kosovskoj ulici tokom leta je okrečena, sređen je parket i postavljene su nove fotelje, koje je poklonio reditelj Emir Kusturica. Sala sada ima 150 mesta i opremljena je za projekcije svih formata, ali će zadržati specifičnost kao jedino mesto u gradu gde se film može videti u izvornom obliku, sa 35-milimetarske trake. Zelenović je istakao da je Kosovska 11, gde Muzej kinoteke radi od 1952. godine, jedna od najprepoznatljivijih adresa za sve filmofile, omiljeno mesto na kojem su se obrazovale mnoge generacije ljubitelja i stvaralaca filma.
Takav je bio i pokojni reditelj i svestrani filmski poslenik Dinko Tucaković, dugogodišnji upravnik Muzeja kinoteke, čija sala sada nosi njegovo ime.

Upravo na inicijativu Tucakovića, podsetio je direktor, obavljeno je prethodno renoviranje Muzeja kinoteke, koje je, istina, dugo trajalo, od 1988. do 1991. godine.

 

– To govori o profilu naše publike. To nas i obavezuje i motiviše za dalji rad –  rekao je on, izrazivši zahvalnost Kusturici za nove fotelje i Ministarstvu kulture na materijalnoj pomoći za renoviranje.
Ministar Tasovac je istakao da je Muzej kinoteke „potpuno posebno mesto”.

– Kinoteka ne čuva samo filmove i naše sećanje na njih, već i na ljude sa kojima smo ih gledali. Rekonstruišući ovu salu, mi smo rekonstrusali naše sećanje. Mislim da je to jako važno – da ne zaboravimo sa koliko smo snage i elana kretali u neke stvari i da tu energiju ne izgubimo – rekao je on.

– Čini mi se da se na malo kom mestu istorija srpskog, a i svetskog filma tako kao ovde paralelno stvarala i sa jedne i sa druge strane bine. Kada pogledamo ko je sve prošao preko ovog velikog platna i ko je sve sedeo u ovoj sali, a i ko nam sve danas nedostaje, čini mi se da je ovo mnogo više od jednog bioskopa –  naglasio je Tasovac.

Na početku programa prikazan je kratki filmski podsetnik na neke od najpoznatijih uloga Bore Todorovića, koji je preminuo u julu ove godine, a zatim i restaurisana kopija „Maratonci trče počasni krug”.


Trodnevni omaž Bori Todoroviću obuhvata ukupno devet filmova, snimljenih u periodu od 1979. do 2003. godine.

Uz „Maratonce” Slobodana Šijana, tu su „Avanture Borivoja Šurdilovića” u režiji Aleksandra Đorđevića, „Nacionalna klasa” Gorana Markovića, „Balkan ekspres” Branka Baletića i nastavak koji potpisuju Predrag Antonijević, Miloš Radović i Aleksandar Đorđević, „Mister Montenegro” Dušana Makavejeva, „Balkanski špijun” Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, „Profesionalac” u režiji Kovačevića i „Dom za vešanje” Emira Kusturice.