Pozorišna predstava 'Nacionalna klasa 1979-2014' biće izvedena u četvrtak 29. januara i 12. februara u 19.00 sati u Muzeju istorije Jugoslavije, kao deo pratećeg programa izložbe 'Nikad im bolje nije bilo', o modernizaciji i svakodnevici u Jugoslaviji.

Inspirisan filmom Gorana Markovića, komad „Nacionalna klasa 1979-2014″ u režiji Ane Grigorović preispituje jugoslovensko nasleđe i kultno filmsko ostvarenje 35 godina nakon njegovog nastanka.

Kako se navodi u najavi, rediteljka predstave Ana Grigorović (1988)nije bila rođena kada je snimljen film „Nacionalna klasa”, nikada nije imala niti vozila fiću, nije jugonostalgična, ali je u detinjstvu bila fascinirana Titom.

Mlađe generacije o epohi socijalizma ne uče dovoljno u školi i socijalističku prošlost shvataju posredno, iz porodičnih priča ili slike koju nameću mediji, film, literatura, kompjuterske igrice i društvene mreže, dodali su organizatori. Pozorišni komad u kojem nastupaju glumci pozorišta Dadov, generacija koja nema jugoslovensko iskustvo, pokazaće na sceni svoje poimanje kultnog filma njihovih roditelja, junaka Flojda i Nacionalnoj klasi, piše u najavi.

Izložba „Nikad im bolje nije bilo?” o modernizaciji svakodnevnog života, fenomenima svakodnevice, slobodnom vremenu i dokolici u SFRJ, otvorena je u Muzeju istorije Jugoslavije 27. decembra, na nekadašnji Dan pionira.

Postavka je rezultat istraživanja perioda od 1950. do 1990. godine, a sadrži oko 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video klipova koji na autentičan način svedoče o životu u socijalističkoj Jugoslaviji. U istraživanje su bili uključeni stručnjaci sa područja nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postavka sadrži muzejsku, arhivsku, bibliotečku i filmsku građu iz institucija u Srbiji i regionu.

 loading...