Nagrade 59. međunarodnog sajma knjiga

Žiri 59. međunarodnog beogradskog sajma knjiga jednoglasno je odlučio da Nagrada za najboljeg izdavača 2014. godine pripadne izdavačkoj kući Zavod za udžbenike iz Beograda.

Zavod za udžbenike je izdavačka kuća koja već decenijama u skladu sa svojim imenom, društvenim zadatkom i respektabilnom tradicijom doprinosi na najbolji mogući način izdavačkoj produkciji srpskog duhovnog prostora.

U protekloj izdavačkoj godini Zavod za udžbenike je i pored otežanih uslova i smanjene produkcije objavio niz značajnih dela koji su ga kandidovali za najboljeg izdavača 2014. godine. Pre svega, mislimo na kapitalno delo „Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture”, koje je objavljeno u suizdavaštvu Srpske akademije nauke i umetnosti, a čiji je glavni urednik akademik, Milan Lojanica i u čijoj su pripremi učestvovali Odbor za rečnik odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU i brojne redakcije po oblastima. „Istorija srpske filozofije”, enciklopedijskog formata, autora Slobodana Žunjića predstavlja dopunjeno i prošireno srpsko izdanje autorove knjige pisane u SAD-u, a vrlo aktuelna i obimna „Biografija Den Sjao Pinga”, autora Denga Žunga, izuzetan je prilog proučavanju ne samo Kine kao danas jedne od svetskih vodećih i nama važnih zemalja, nego i produbljeni ogled o kulturnoj revoluciji, napisan na velikom broju strana i velikog formata. Utisku o nagradi su doprinela dela poput: „Rečnika imena”, Petra Stevanovića; „Istorija Ravnogorskog pokreta I i II” autora Koste Nikolića; „Sto godina od početka prvog srpskog rata”, zbornik radova; „Sećanja srpskog oficira 1900-1918)” autora Vojislava Šikoparije; delo „Specijalna policija u Beogradu 1941 – 1944″ autora Branislava Božovića; „Evropa pred prvi svetski rat” autora Save Živanova, kao i niz edicija od kojih svakako treba pomenuti abrana dela Dušana Kovačevića u pet tomova. Sva ova i brojna druga dela koje je objavio Zavod za udžbenike od prošlog do ovogodišnjeg Sajma knjiga opredelila su Žiri da mu, i pored smanjenog kvaniteta, dodeli na osnovu kvaliteta izdvačke produkcije nagradu za Najboljeg izdavača 2014. godine.

Članovi Žirija jednoglasno su odlučili da Nagrada za izdavački poduhvat godine 2014.

Pripadne zajedničkom izdanju Prometeja iz Novog Sada i RTS-a za ediciju „Srbija 1914 – 1918″.

Nagrada za najbolju Dečju knjigu u 2014. godini, pripala je ediciji „Deca čitaju srpsku istoriju” u izdanju Pčelice iz Čačka.

Specijalno priznanje u 2014. godini, dodeljuje se petom kolu edicije „Deset vekova srpske književnosti”, Izdavački centar Matica srpska iz Novog Sada