Nakon 4 veka, Španija zvanično SAHRANILA SLAVNOG PISCA

Španija je svom najvećem piscu, Migelu de Servantesu danas priredila zvaničnu sahranu, skoro 400 godina posle njegove smrti.

 

Gradonačelnica Madrida Ana Botela postavila je venac na spomenik u crkvi u Madridu tokom ceremonije na kojoj su odate i vojne počasti Servantesu, koji je bio i vojnik Španije.

Kosti su ove godine iskopali stručnjaci posle skoro jednogodišnje pretrage u crkvi gde se znalo da je Servantes sahrnjen 1616. godine.

Zbog građevinskih radova tokom vekova bilo je teško da se utvrdi tačno mesto gde je sahranjen Servantes.

Istražitelji su uvereni da su kosti autora “Don Kohota” među posmrtnim ostacima 15 ljudi, nađenim u kripti crkve, ali nisu mogli da to i dokažu.

Ipak, rukovodili su se nekim tragovima, među kojima i time da je Servantes koji je umro sa 69 godina, pred smrt pisao da mu je ostalo još samo šest zuba. On je takođe imao ožiljke iz bitaka.

 

U januaru arheolozi su rekli da su našli delove šlema sa inicijalima M.C. (Servantes se piše sa početnim C na španskom) kao i kosti i zaključili da se radi o kostima pisca.

Gradonačelnica Botela je rekla da se ovim spomenikom poravnava dugogodišnji dug Servantesu i španskoj kulturi.

– Sada možemo reći da je Misija Migel ispunjena – rekla je ona.

Servantes je toliko značajan za Španiju da se dan njegove smrti, 23. april, svake godine obeležava tako što desetine političara i ličnosti iz kulture učestvuju u maratonskom čitanju “Don Kihota”.