Narodno pozorište: Sezona stranih gostovanja i mladih autora

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić izjavio je danas da će uprava te kuće u novoj pozorišnoj sezoni imati više međunarodnih gostovanja i dati šansu mladim i još neafirmisanim umetnicima.

Na konferenciji za novinare Savić je rekao da će u nastupajućoj pozorišnoj sezoni balet Narodnog pozorišta gostovati u Meksiku, opera u Rumuniji, dok dramske predstave standardno gostuju na festivalima u zemlji i inostranstvu.

On je rekao da je je tokom leta završeno renoviranje velike scene, zamenjena je oprema i inovirano sve što je bilo neophodno, a prve će biti odigrane tri predstave iz programa Bitef festivala.

– Pravo je vreme da se u 146. sezoni počne i rad i na enciklopediji Narodnog pozorišta koja bi trebalo da bude objavljena do 150. sezone –  rekao je Savić. Vršilac dužnosti direktorke Opere Narodnog pozorišta Ana Zorana Brajović rekla je da će nova operska sezona biti otvorena operom „Karmen”, kao nastavak programa „Karmenija” koji je započet u aprilu povodom Svetskog dana Roma.

Prema njenim rečima do kraja sezone trebalo bi da bude predstavljen projekat „Opera u školama”, planirana je premijera opere kompozitora Svetislava Božića koja otvara ciklus posvećen domaćim autorima, a u decembru će premijerno biti izvedena opera Riharda Štrausa „Salome”.

Vršilac dužnosti direktora Baleta Konstantin Kostjukov rekao je da će predstava „Aleksandar” u oktobru učestvovati u glavnom programju festivala Servantino u Meksiku, a gostovaće i u četiri meksička grada. Tokom sezone na scenama Narodnog pozorišta biti izvedene tri premijerne baletske predstave, u decembru „Slika Dorijana Greja”,
zatim „Veče mladih koreografa” i obnova „Žizele”.

Baletski ansambl Narodnog pozorišta nastupaće u Sava centru sa gostujućim umetnicima Anom Cigankovom, solistkinjom baleta iz Amsterdama i Metju Goldingom, solistom Kovent Gardena, kao i sa solistima Boljšoj teatra, Baletom iz Jekaterinburga i iz Ukrajine.

Vršilac dužnosti direktora Drame Željko Hubač rekao je da još ne može da potvrdi koja dramska predstava će otvoriti sezonu, a kako je najavio, ukoliko ostane na toj funkciji nastojaće da na scenu vrati dela domaćih pisaca Ace Popovića, Dušana Kovačevića, Ljubomira Simovića.

On je dodao da će od 1. januara nastojati da u repertoar uvrsti i dela Biljane Srbljanović, Milene Marković i mlađih neafirmisanih pisaca, kao i reditelje Borisa Liješevića, Egona Savina, Kokana Mladenovića, ali i goste iz regiona Olivera Frljića, Tedija Moskova i druge.

Povodom jubileja Branislava Nušića biće izvedena premijera predstave „Knjiga druga”, kao i gostujuće „Gospođa ministarka” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i „Dr” u koprodukciji kruševačkog i somborskog pozorišta, najavio je Hubač. Prema njegovim rečima premijerno će biti izveden Strindbergov komad „Put u Damask” koji će, zajedno sa predstavom „Majka hrabrost” možda gostovati u Švedskoj u Stokholmu.