Nastavak priče koji smo svi dugo čekali konačno na predstojecem Sajmu knjiga

Na 59. beogradskom sajmu knjiga biće predstavljen novi roman Ljiljane Habjanović Đurović 'Naš otac'. Posle šest romana iz duhovnog ciklusa spisateljka se vratila svojim “ranim jadima” i napisala je treću knjigu iz porodičnog ciklusa, nastavak romana Ana Marija me nije volela i Ženski rodoslov.

Roman Naš otac je potresna i istinita priča o jednom ocu i jednoj kćeri, koji su se sreli prvi put posle četrdeset tri godine. Sa njom su bile njene uspomene. Sa njim njegova kći iz drugog braka. Taj susret doneo je konačno razrešenje njihove životne drame.

Ova bolna i iskrena ispovest govori o mnogim iskustvima koja zauvek ostavljaju tragove na duši. O ucenama ljubavlju. O nebrizi i ravnodušnosti. O krivici, stvarnoj i nametnutoj. O pokajanju i praštanju.
– Da bi pisao o sebi i o onome što ga boli, da bi pisao o akterima svog života, a posebno o onima koje voli i koje ne želi da povredi (a ne može da ih poštedi, jer piše da bi rekao istinu), pisac mora da skupi svu hrabrost svoga srca i svu snagu svoje duše. Dok sam pisala roman Naš otac ja sam se neprestano molila Bogu da mi pomogne da vidim pravu i čistu istinu i da se ne ogrešim – kaže Ljiljana Habjanović Đurović.

Roman Naš otac jeste intimna ispovest, ali, na žalost, on svojom aktuelnošću prevazilazi okvire intimne ispovesti. Po nekim podacima u Srbiji sto hiljada maloletnika ne viđa svoje očeve, a devedeset pet procenata tih očeva ne daje izdržavanje za svoju decu.
Spisateljka je knjigu posvetila svoj zaboravljenoj deci, a roditeljima je uputila kao svojevrsnu opomenu i upozorenje šta nikako ne smeju da urade svojoj deci. I kao apel za očuvanje porodice. Jer, kako kaže “porodica je ono najvažnije što čovek ima uživotu. Bez porodice, čovek je slab, nesiguran i ranjiv. Možda to najbolje znamo mi koji nismo imali porodicu.
Porodica, to je ljubav. To je bezuslovna ljubav. A ljubav je uslov postojanja.”