Nešto potpuno novo u Noći muzeja

Sedište Alpha Bank Srbija, jedno od najlepših arhitektonskih zdanja Beograda u Ulici kralja Milana 11, ekskluzivno u okviru manifestacije Noć muzeja otvoriće svoja vrata i predstaviti posetiocima brojna umetnička bogatstva, autentične sale i nameštaj, kao i veliki sef te Banke.

Zgrada nekadašnje Jadransko-podunavske banke, stara 90 godina, karakteristična je i po tome što se u njoj, otkako je sagrađena, nije odvijala ni jedna druga delatnost osim bankarske.

Tako će posetioci 11. Noći muzeja biti u prilici da vide autentičnu šalter salu i ovalni kabinet u kome su se donosile važne odluke, da zavire u kancelariju generalnog direktora banke i veliki starinski sef, kao i da se upoznaju sa bogatom kolekcijom umetničkim slika, među kojima su dela Nadežde Petrović, Jovana Zonjića, Bore Baruha i drugih velikana slikarstva.

Danas pod zaštitom države, sedište Alpha Bank na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, autorsko je delo nemačkog arhitekte Avgusta Rajnfelsa, a slovenački vajar Lojze Dolinar je brojnim reljefima i skulpturama na zdanju simbolično prikazao povezanost bankara, industrijalaca, ratara i moreplovaca. U središtu zdanja nalazi se fontana sa skulpturom Venere u mermeru, autora Petra Palavičinija, simbol plodnosti i zaštitnica moreplovaca.