NEVIDLJIVI SPOMENICI: Predstava o sećanju na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu

„Nevidljivi spomenici, priručnik za čitanje grada" biće premijerno izvedena 27. marta u 20 časova u Bitef teatru u Beogradu. Reč je o dokumentarnoj pozorišnoj predstavi koja želi da predstavi sećanja na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu.

 

Predstava „Nevidljivi spomenici” nastala je kroz višemesečni istraživački, umetnički i edukativni proces tokom koga su učenici i učenice Treće beogradske gimnazije proučavali istoriju Evrope, Beograda i svojih porodica u Drugom svetskom ratu.

Tekst predstave zasnovan je na ukrštanju ličnih priča, istorijskih dokumenata, pisama, svedočanstava i podataka iz knjige „Mesta stradanja i antifašističke borbe u Beogradu 1941-44” koju su uredili Rena Raedle i Milovan Pisarri. Ovoj knjizi, predstava duguje i podnaslov: Priručnik za čitanje grada.

I ako tematizuje jedno istorijsko razdoblje, ovo nije istorijska predstava. Ona se bazira na savremenoj interpretaciji sećanja na Drugi svetski rat i na otkrivanju posledica koje su ovi događaji ostavili na Beograd, Srbiju i bivšu Jugoslaviju.

Polazeći od činjenice da su u ratu i žrtve i zločinci – ljudi, ova predstava postavlja pitanja: šta je to što ljude tera da drugim ljudima nanose zlo i kakvu odgovornost podrazumeva sećanje na najmračnije događaje u istoriji čovečanstva? Istorija se ne uči da bi se znala prošlost, već da bi se razumeo savremeni trenutak. Ovo je ujedno i osnovna teza predstave „Nevidljivi spomenici”, kroz koju grupa mladih ljudi šalje snažnu antiratnu poruku: samo ako se uvek sećamo, nikad se neće ponoviti.

Režiju potpisuju Jelena i Milena Bogavac, a u predstavi igraju učenici Treće beogradske gimnazije.

Saradnici na projektu bili su Goethe-Institut Kroatien, Zagreb, Bitef teatar, Treća beogradska gimnazija, Beograd i Forum za primenjenu istoriju iz Beograda.